Αναζητείται λύση για τα ενοίκια των καταστημάτων

Αναζητείται λύση για τα ενοίκια των καταστημάτων

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λύση στο ζήτημα των ενοικίων των εμπορικών καταστημάτων αναζητούν έμποροι και ιδιοκτήτες, καθώς έπειτα από τέσσερις μήνες υποχρεωτικής έκπτωσης 40% στα ενοίκια, τα ενοίκια του μηνός Ιουλίου βρίσκονται στον «αέρα», με πολλούς καταστηματάρχες να δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ζητούν νέες μειώσεις, έως ότου αποκατασταθεί η ομαλότητα στην αγορά και η κατανάλωση ανακάμψει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) θα πραγματοποιήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής θα είναι, κατ’ αρχάς να αναδειχθούν τα προβλήματα και οι αστοχίες που έχουν προκύψει. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητηθούν και οικονομικά κίνητρα, ώστε να μπορέσουν αμφότερες οι πλευρές, δηλαδή οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές, να διευκολυνθούν στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις και να καταστούν εφικτές οι μειώσεις ενοικίων, όπου αυτές κρίνονται απαραίτητες.

Πάντως, χθες, «πρεμιέρα» των θερινών εκπτώσεων, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών επανέφερε την πρότασή του να συμπεριληφθεί το σύνολο του λιανεμπορίου στην παράταση της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων κατά 40%, καθώς «υπάρχουν κλάδοι, όπως τα εμπορικά καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος, που λόγω ελλείψεως τουριστικών ροών έχουν σχεδόν μηδενικούς τζίρους, ενώ εκπροσωπούν πανελλαδικά περίπου το 1/5 των καταστημάτων λιανικής. Επίσης, μεγάλες εμπορικές περιοχές της χώρας, όπως το κέντρο της Αθήνας, έχουν πτώση τζίρου που υπολογίζεται από 50%-70%, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη άμεσης στήριξής τους». 

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η κυβέρνηση προχώρησε εντέλει στον καθορισμό των επιχειρήσεων που εξακολουθούν να θεωρούνται πληττόμενες και δικαιούνται την έκπτωση ενοικίου για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Εκτός από τις επιχειρήσεις τουρισμού, δηλαδή κυρίως τα ξενοδοχεία και τα συναφή τουριστικά καταλύματα, τη σχετική έκπτωση δικαιούνται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και τα γραφεία γενικού τουρισμού, τα καταστήματα μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, καφετέριες, μπαρ κ.λπ.), οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια, οι επιχειρήσεις μεταφορών (αεροπορικές, χερσαίες, θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές). Από πλευράς λιανεμπορίου, την έκπτωση δικαιούνται μόνο τα εξειδικευμένα καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού.

Ετσι, έμειναν εκτός της σχετικής λίστας μια σειρά από καταστήματα, τα οποία, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, εξακολουθούν να δέχονται σημαντικές πιέσεις. Ο ΕΣΑ σημειώνει μάλιστα ότι με βάση σχετική έρευνα της ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας), το δημοσιονομικό κόστος της ένταξης της μείωσης των ενοικίων κατά 40% σε όλο το λιανεμπόριο είναι ελάχιστο και δεν ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ για το εξάμηνο Ιουλίου – Δεκεμβρίου. Στον αντίποδα, στα καταστήματα λιανικής το κόστος του ενοικίου είναι υψηλό και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών εξόδων μιας εμπορικής επιχείρησης (μεσοσταθμικά το 54%).

Συναινετικό κλίμα

Από την πλευρά της η ΠΟΜΙΔΑ εναντιώνεται σε κάθε μορφή παράτασης του υποχρεωτικού χαρακτήρα των εκπτώσεων ενοικίου. Αντιθέτως, αναγνωρίζει την ανάγκη να υπάρξουν μειώσεις, αρκεί αυτές να αποτελούν προϊόν συναίνεσης και συμφωνίας μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή. Σε κάθε περίπτωση και επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξανακάνουν την εμφάνισή τους τα δεκάδες κενά ακίνητα κατά μήκος κεντρικών οδών της πρωτεύουσας, άπαντες οι εμπλεκόμενοι έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να υπάρξουν συναινέσεις και όχι ρήξεις. Υπενθυμίζεται ότι στο απόγειο της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, οι περισσότεροι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας (ακόμα και η περίφημη Ερμού) είχαν φτάσει στο σημείο να καταγράψουν ποσοστά κενών καταστημάτων της τάξεως του 25%-40% (π.χ. Σταδίου). Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι φορείς καλλιεργούν τη σύνεση και τη συνεννόηση, προκειμένου και τα εισοδήματα των ιδιοκτητών να μη δεχθούν νέο μεγάλο πλήγμα, αλλά και να διαφυλαχθούν πολύτιμες θέσεις εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή