Χρ. Σταϊκούρας: Τα εννέα εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων

Χρ. Σταϊκούρας: Τα εννέα εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ύφεση και η ανεργία θα ήταν πολύ βαθύτερη και μεγαλύτερη αντίστοιχα, εάν η κυβέρνηση δεν είχε ενεργήσει με προνοητικότητα και αποφασιστικότητα, προχωρώντας, με βάση και τη δυναμική της οικονομίας, σε πλήθος δημοσιονομικών παρεμβάσεων» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο στο 7ο Στρατηγικό Συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και αναπτυξιακή προοπτική» ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως ακόμη και μέσα στη δίνη του κορωνοϊού, «δεν σταματήσαμε τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές».

 • «Ολοκληρώσαμε, με επιτυχία, την 6η αξιολόγηση της χώρας, «ξεκλειδώνοντας» μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
 • Υλοποιήσαμε την πρώτη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, επιδοτήσαμε ή ακόμη και καλύψαμε πλήρως εργοδοτικές εισφορές με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης.
 • Υλοποιήσαμε προσωρινές μειώσεις φορολογικών συντελεστών.
 • Προχωράμε στη μείωση ή ακόμη και στον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων.
 • Συνεχίσαμε εμβληματικά επενδυτικά έργα, όπως είναι το Ελληνικό, και προχωρήσαμε στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπως είναι η ΔΕΠΑ, τα Περιφερειακά Λιμάνια, η Μαρίνα Αλίμου κ.ά.
 • Προχωρήσαμε στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την εταιρική διακυβέρνηση και την Κεφαλαιαγορά.
 • Δρομολογούμε ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης του υψηλού – συσσωρευμένου – ιδιωτικού χρέους, με ιδιαίτερη πρόνοια για τα ευάλωτα νοικοκυριά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη το πρόβλημα.
 • Χορηγούμε φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις και επενδύουμε στις νέες πηγές ανάπτυξης».

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ενεργοποιώντας συγκεκριμένα εργαλεία:

 • «1ον. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με επιτυχία. 52.490 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 602 εκατ. ευρώ τον μήνα Μάιο. Από αυτές, 7.598 επιχειρήσεις δεν έχουν εργαζόμενους, 30.006 επιχειρήσεις έχουν από 1 έως 5 εργαζόμενους και 11.480 επιχειρήσεις διαθέτουν από 6 έως 20 εργαζόμενους. Δηλαδή, το 94% του συνόλου των βοηθούμενων επιχειρήσεων διαθέτει μέχρι 20 εργαζόμενους, αποδεικνύοντας έτσι ότι βοηθήθηκαν κυρίως οι πολύ μικρές και οι μικρές επιχειρήσεις. Μάλιστα οι επιχειρήσεις από 1 έως 50 εργαζόμενους, που συνιστούν το 86% του συνόλου των επωφελούμενων επιχειρήσεων, μοιράστηκαν το 80% των διαθέσιμων πόρων. Αυτό είναι στοιχείο όχι μόνο οικονομικής αποτελεσματικότητας, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης. Στη δεύτερη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν ήδη δοθεί 312,4 εκατ. ευρώ σε 40.297 επιχειρήσεις. Ενώ πάνω από 73.000 επιχειρήσεις έχουν οριστικοποιήσει την αίτησή τους. Επιπλέον, ένας τρίτος κύκλος έχει σχεδιαστεί για τον Αύγουστο. Ο στόχος είναι να δοθούν συνολικά 3 δισ. ευρώ.
 • 2ον. Οι αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για όλους τους μήνες της κρίσης του κορονοϊού, και η ρύθμισή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο και έναρξη αποπληρωμής το 2021.
 • 3ον. Η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.
 • 4ον. Ο συμψηφισμός του 25% στοn ΦΠΑ, με μελλοντικές υποχρεώσεις. Έκαναν χρήση πάνω από 160.000 επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές ή επλήγησαν λόγω του κορονοϊού. Το συνολικό ποσό της ωφέλειας για τις επιχειρήσεις αυτές ανήλθε σε περίπου 155 εκατομμύρια ευρώ, δίνοντας, μέσω του δικαιώματος συμψηφισμού, επιπρόσθετη ρευστότητα για να αντεπεξέλθουν στις μελλοντικές υποχρεώσεις τους.
 • 5ον. Η σχεδιαζόμενη, γενναία, μείωση ή ακόμη και ο μηδενισμός στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις.
 • 6ον. Η επιδότηση επιτοκίου όλων των επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων οι οποίες ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
 • 7ον. Το κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί 7.539 δάνεια, και έχουν εκταμιευθεί 6.422 δάνεια, ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ.
 • 8ον. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, διαθέτει στην αγορά νέα δάνεια, που, μέσω μόχλευσης, θα φτάσουν, τελικά, τα 7 δισ. ευρώ. Έχουν ήδη εγκριθεί 5.420 δάνεια, 5.117 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Έχουν εκταμιευθεί ήδη 139 δάνεια, εκ των οποίων 118 σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 182 εκατ. ευρώ.
 • 9ον. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις, με το οποίο προσφέρεται ένα ακόμη εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Πλαίσιο που παρέχει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου έως 25.000 ευρώ, και απευθύνεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, σε άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας και σε άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή