Απαισιόδοξοι 6 στους 10 Ελληνες για το μέλλον της οικονομίας λόγω κορωνοϊού

Απαισιόδοξοι 6 στους 10 Ελληνες για το μέλλον της οικονομίας λόγω κορωνοϊού

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονοι είναι οι φόβοι της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών σχετικά με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά και με τη γενικότερη πορεία της οικονομίας λόγω των επιπτώσεων της COVID-19, σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΑ που πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse RC κατά το διάστημα 2-6 Ιουλίου 2020. Μάλιστα, το 56% των ερωτηθέντων φοβάται ότι το πλήγμα που έχει υποστεί η οικονομία λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας μπορεί να οδηγήσει σε νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας (περικοπές μισθών, συντάξεων κ.λπ.), ενώ μόλις το 17% δείχνει να φοβάται λίγο έως καθόλου ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Από την άλλη, το 21% φοβάται σε μέτριο βαθμό τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων. Ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας του ΕΒΕΑ είναι και η γνώμη των πολιτών σχετικά με το μέλλον των επιχειρήσεων, με το 75% των ερωτηθέντων να φοβάται ακόμη και «λουκέτα». Αντίθετα, ένα ποσοστό της τάξεως του 20% εμφανίζεται πιο καθησυχαστικό σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Με βάση και τα παραπάνω, σχεδόν 6 στους 10 πολίτες (57%) δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με το 42% των πολιτών να έχει αντίθετη γνώμη, ατενίζοντας το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Από την άλλη, μοιρασμένες είναι οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση, με το 50% να εκφράζει την αισιοδοξία του και το υπόλοιπο 50% να εμφανίζεται απαισιόδοξο.

Οσον αφορά την αξιολόγηση της κυβέρνησης ως προς τη λήψη μέτρων ενίσχυσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων στον κλάδο του τουρισμού, το 36% των ερωτηθέντων απαντά ότι αυτά θα βοηθήσουν πολύ και αρκετά, το 30% μέτρια και το 30% λίγο έως καθόλου. Επίσης, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων, ήτοι δηλαδή το 74%, εκτιμά ότι είναι απαραίτητη η λήψη πρόσθετων και νέων μέτρων ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, όπως για παράδειγμα τη χορήγηση κουπονιών (vouchers) για δωρεάν διακοπές σε περισσότερους Ελληνες. Λιγότερο αναγκαία τη λήψη πρόσθετων μέτρων κρίνει το 12% που διατηρεί μία πιο μετριοπαθή στάση, ενώ το 9% εκτιμά ότι αυτά δεν χρειάζονται.

Θετικά αξιολογούν πάνω από 3 στους 10 πολίτες την προστασία που μπορεί να παράσχουν τα ιατρικά πρωτόκολλα για τουρίστες και ξενοδοχεία ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού. Αντίθετα, το 28% εκτιμά ότι αυτά θα βοηθήσουν σε μέτριο βαθμό, ενώ το 30% λίγο έως καθόλου. Αξιολογώντας την κυβέρνηση όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων. το 53% των ερωτηθέντων την κρίνει θετικά και το 44% αρνητικά, ενώ θετική γνώμη έχουν οι μισοί πολίτες, ήτοι δηλαδή το 51%, σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Το υπόλοιπο 47% την κρίνει θετικά.  Τέλος, ως προς τη βοήθεια που θα παράσχουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια στην ενίσχυση της οικονομίας και την αγοράς, το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι αυτά θα βοηθήσουν πολύ έως αρκετά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομία, το 19% πιστεύει ότι η συμβολή τους θα είναι μέτρια, ενώ ένα 29% θεωρεί ότι η βοήθεια θα είναι λίγη έως ελάχιστη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT