Ωθηση στην αγορά και δυνατότητα στέγης για τα νέα νοικοκυριά

Ωθηση στην αγορά και δυνατότητα στέγης για τα νέα νοικοκυριά

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα εύστοχη θεωρούν φορείς της αγοράς ακινήτων την κίνηση της κυβέρνησης να διευκολύνει τις γονικές δωρεές χρηματικών ποσών, με στόχο την απόκτηση πρώτης κατοικίας από νέους. Με το μέτρο αυτό αναμένεται να παρασχεθεί η δυνατότητα, χωρίς κόστος, στους γονείς που έχουν κάποια διαθέσιμη ρευστότητα να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο βοηθά στη δημιουργία νέων νοικοκυριών και παράλληλα μπορεί να προσφέρει μια «ανάσα» στις αγοραπωλησίες κατοικιών, μετά την κατάρρευση των προηγούμενων μηνών, εξαιτίας της πανδημίας.

Οπως έχουν επισημάνει στελέχη της κτηματαγοράς, ουσιαστικά, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας της οικονομικής κρίσης, η απόκτηση κατοικίας από νέα νοικοκυριά έχει καταστεί «απαγορευμένος καρπός». Αιτία, η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση και ασφαλώς η ανεπάρκεια των μισθών (ακόμα και αν εργάζονται και τα δύο μέλη ενός ανδρόγυνου) να υποστηρίξουν το κόστος της αγοράς κατοικίας, ακόμα και αν πρόκειται για μεταχειρισμένο ακίνητο.

Ο καθαρός μέσος μισθός διαμορφώνεται σήμερα σε περίπου 758 ευρώ, κάτι που συνιστά εξαιρετικά δύσκολη την αποταμίευση. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με την πολύ πιο αυστηρή πολιτική χορήγησης νέων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες, καθιστά σχεδόν μονόδρομο την ενοικίαση και όχι την αγορά ακινήτου. Εξαίρεση αποτελούν ασφαλώς όσα ζευγάρια έχουν τη δυνατότητα να στηριχθούν οικονομικά από τους γονείς τους, μέσω γονικής δωρεάς ενός σημαντικού ποσού, ώστε να γίνει εφικτή η απόκτηση ακινήτου. Εναλλακτικά, αυτό γίνεται και μέσω της πώλησης άλλων περιουσιακών στοιχείων, που ενδεχομένως ανήκουν επίσης στους γονείς, όπως π.χ. κάποιο οικόπεδο που είχε αποκτηθεί πριν από χρόνια ως επένδυση, ή κάποιου αγροτεμαχίου στην περιφέρεια. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας IMS (Individual Mortgage Solutions), το 2019 η μέση αξία των στεγαστικών δανείων που εκταμιεύθηκαν, δεν ξεπέρασε τις 100.000 ευρώ. Τα δάνεια αυτά χρηματοδότησαν ακίνητα μέσης αξίας 140.000 ευρώ. Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή των δεδομένων που επικράτησαν την περίοδο 2000-2009, όταν κατά μέσον όρο εκταμιεύονταν δάνεια διπλάσιου ύψους (200.000 ευρώ), ή και ακόμα υψηλότερα, χρηματοδοτώντας ακόμα και το 100% της αξίας του ακινήτου, καθώς εκτός από το στεγαστικό, χορηγούνταν και ένα επισκευαστικό δάνειο, ακόμα και αν επρόκειτο να αποκτηθεί νεόδμητο διαμέρισμα!

Η σημερινή πραγματικότητα στην αγορά κατοικίας είναι εντελώς διαφορετική, αφού και το ποσό του δανεισμού είναι πολύ χαμηλότερο και τα κριτήρια αυστηρότερα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν διαφοροποιηθεί και οι αγοραστικές προτιμήσεις όσων νοικοκυριών κατορθώνουν να αποκτήσουν ένα διαμέρισμα, με την οικονομική συνδρομή των γονιών τους. Ετσι, τα ακίνητα που καταγράφουν την υψηλότερη ζήτηση δεν κοστίζουν περισσότερο από 150.000 ευρώ. Παρότι οι περισσότεροι αγοραστές προτιμούν περιοχές των βορείων και νοτίων προαστίων, οι νεαρότερες ηλικίες επιλέγουν τελικά περιοχές του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, όπου εντοπίζονται ακίνητα πιο προσιτά οικονομικά, τα οποία να είναι ικανά σε μέγεθος, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες μιας νέας οικογένειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή