Παροχή κινήτρων για προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης

Παροχή κινήτρων για προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θεσμοθέτηση μιας νέας διυπηρεσιακής μονάδας ελέγχου της αγοράς, αλλά και την παροχή κινήτρων για την υλοποίηση προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, συστήνεται νέα διυπηρεσιακή μονάδα ελέγχου της αγοράς με στόχο την πάταξη του παράνομου εμπορίου, την εποπτεία και τον έλεγχο της αγοράς στον τομέα των αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, είτε σε φυσικά είτε σε ηλεκτρονικά καταστήματα.

Παράλληλα, δίνονται κίνητρα για επενδύσεις στον κλάδο της έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α), μέσω της αύξησης του συντελεστή έκπτωσης των δαπανών των επιχειρήσεων για Ε&Α από 30% σε 100%, ενώ παράλληλα αλλάζει και η διαδικασία πιστοποίησης των δαπανών που προορίζονται για Ε&Α, με την εισαγωγή μιας νέας εναλλακτικής διαδικασίας μέσω ορκωτών ελεγκτών. Παράλληλα, ορίζεται προθεσμία έξι μηνών για την έγκριση του αντικειμένου των ερευνητικών σχεδίων των επιχειρήσεων από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας.

Επιπροσθέτως, στο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα της διεξαγωγής εξ αποστάσεως και με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων των γενικών συνελεύσεων των εταιρειών, ενώ παρέχονται και διευκολύνσεις για την ίδρυση ιδιωτικών κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων (ΙΚΕ) καθώς αυτές μπορούν να συστήνονται αποκλειστικώς ηλεκτρονικά μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας μιας στάσης (e-ΥΜΣ), με εξαίρεση τις περιπτώσεις που απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Η ηλεκτρονική σύσταση πραγματοποιείται είτε  με τη χρήση πρότυπου καταστατικού είτε με τη χρήση του πρότυπου καταστατικού με πρόσθετο περιεχόμενο όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ρυθμίσουν περισσότερα ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία της επιχείρησής τους. Επίσης, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Elevate Greece, για την κατάρτιση εθνικού μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων και τη χαρτογράφηση του εγχώριου οικοσυστήματος των startups.

Η κατάρτιση του συγκεκριμένου μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων στοχεύει στην παροχή στοχευμένων κινήτρων από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις νεοφυείς επιχειρήσεις που εντάσσονται σε αυτό. Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην άρση των διοικητικών εμποδίων με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Ειδικότερα, διευκολύνεται η ολοκλήρωση των έργων υποδομής υφιστάμενων βιομηχανικών περιοχών, τα οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, ενώ παράλληλα παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και η προθεσμία ολοκλήρωσης της τεχνικής ανασυγκρότησης των ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων.

Τέλος, καθίσταται υποχρεωτική η κατάθεση της υπεύθυνης δήλωσης καλής εκτέλεσης, όσον αφορά τις συνδέσεις με τα δίκτυα κοινής ωφελείας προς τους αρμόδιους φορείς: ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Εταιρείες Διανομής Αερίου, ΔΕΥΑ και τις κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες, προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή