ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο Γιώργος Αρώνης

Πρόεδρος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο Γιώργος Αρώνης

Υστερα από μια μακρά καριέρα στο τραπεζικό σύστημα, ο Γιώργος Αρώνης πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, αναλαμβάνει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Υπό κανονικές συνθήκες, η θέση του προέδρου σε μια εταιρεία με τα χαρακτηριστικά του ΔΑΑ, θα ήταν μια εύκολη δουλειά, ειδικά για κάποιον σαν τον Αρώνη που πέρασε σχεδόν τη μισή καριέρα του με τον χρηματοπιστωτικό τομέα σε βαθιά κρίση. Ωστόσο, η δρομολογημένη εδώ και καιρό απόφασή του να αποχωρήσει από τις τράπεζες, συνέπεσε με την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία κατεξοχήν πλήττει την αεροπορική και την τουριστική βιομηχανία, μέρος των οποίων είναι τα αεροδρόμια και ο ΔΑΑ.

Με την επιβατική κίνηση, μετά την άρση της απαγόρευσης πτήσεων, να είναι μόλις στο 30% της περυσινής, η διοίκηση του «Ελ. Βενιζέλος» πρέπει να αντιμετωπίσει την αρνητική συγκυρία και να ενισχύσει τη ρευστότητά της εταιρείας, πιθανόν μέσω μιας νέας ομολογιακής έκδοσης. Παράλληλα, είναι ανοικτή η διαδικασία περαιτέρω αποκρατικοποίησης. Η ένταξη του πρώην στελέχους της Alpha στη διοικητική ομάδα, αυξάνει την ικανότητά της να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.

Ο κ. Αρώνης ξεκίνησε την καριέρα του στην ABN Amro, φτάνοντας μέχρι τη θέση του γενικού διευθυντή καταναλωτικής πίστης. Το 1999, επί διοίκησης Θεόδωρου Καρατζά προσελήφθη στην Εθνική Τράπεζα και το 2002 έγινε γενικός διευθυντής λιανικής τραπεζικής.

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν η Alpha Bank, στην οποία μεταπήδησε το 2004 ως επικεφαλής της λιανικής τραπεζικής. Το 2006 ανέλαβε εντεταλμένος γενικός διευθυντής και το 2008 γενικός διευθυντής. Τον Μάρτιο του 2017 τοποθετήθηκε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, με αρμοδιότητα για τη λιανική τραπεζική, τις επιχειρήσεις, αλλά και για το δίκτυο στο εξωτερικό. Το 2018 ήταν υποψήφιος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αλλά απέσυρε την υποψηφιότητά του, υπογραμμίζοντας πως «η διαδικασία θα ήταν οριακή και ένα αποτέλεσμα 6-5 ή και 7-4 για την εκλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου θα άφηνε βαθιά σημάδια στην τράπεζα, νικητές και ηττημένους, κάτι που ίσως ήταν φυσιολογικό και αναμενόμενο σε άλλες εποχές αλλά αξεπέραστο στη συγκυρία που βρισκόμαστε». Μετά την εκλογή της νέας διοίκησης, ο κ. Αρώνης συμφώνησε να παραμείνει για ένα διάστημα στην τράπεζα ως ειδικός σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου Βασίλη Ψάλτη.