Αφορολόγητες οι γονικές δωρεές έως 150.000 για αγορά α΄ κατοικίας

Αφορολόγητες οι γονικές δωρεές έως 150.000 για αγορά α΄ κατοικίας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηδενικό φόρο για χρηματικές δωρεές ύψους έως 150.000 ευρώ από γονείς προς τα παιδιά τους για αγορά πρώτης κατοικίας και κλιμακωτούς συντελεστές από 1% έως 10% για μεγαλύτερα ποσά προβλέπει η διευκρινιστική εγκύκλιος που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Οπως τονίζεται στην εγκύκλιο, το νέο καθεστώς έχει τεθεί σε ισχύ από τις 31 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία δημοσιεύθηκε ο νόμος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ως εκ τούτου όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι χρηματικές δωρεές από γονείς προς τα παιδιά τους φορολογούνταν με συντελεστή 10% και μάλιστα από το πρώτο ευρώ.

Στήριξη

Μετά το «πάγωμα» του ΦΠΑ 24% στα ακίνητα για τρία χρόνια, το υπουργείο Οικονομικών δίνει μία ακόμα ανάσα για τη στήριξη της αγοράς ακινήτων, η οποία δέχεται χτυπήματα από την κρίση της πανδημίας.

Η νέα νομοθεσία προσφέρει τη δυνατότητα στις οικογένειες και συγκεκριμένα στα παιδιά να λάβουν σημαντικά χρηματικά ποσά για την αγορά πρώτης κατοικίας. Για παράδειγμα, μέχρι πρότινος για δωρεά 20.000 ευρώ ο φόρος έφθανε το ποσό των 2.000 ευρώ, ενώ πλέον ο φόρος μηδενίζεται.

Για 150.000 ευρώ ο φόρος έφθανε τις 15.000 ευρώ, ενώ με τις νέες αλλαγές ο φόρος μηδενίζεται. Για ποσό χρηματικής δωρεάς 300.000 ο φόρος θα περιοριστεί στο ποσό των 1.500 ευρώ, δεδομένου ότι το πρώτο κλιμάκιο (για ποσά από 150.000 έως 300.000 ευρώ) έχει συντελεστή 1%. Με το παλαιό σύστημα ο φόρος έφθανε στις 30.000 ευρώ. Οπως προκύπτει από την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, στις χρηματικές δωρεές ισχύουν τα ακόλουθα:

1. Για τον υπολογισμό του φόρου χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών που συνιστώνται από τους γονείς προς τα παιδιά τους για την αγορά πρώτης κατοικίας εφαρμόζεται η κλίμακα του κώδικα φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, που προβλέπει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ. Για χρηματικά ποσά άνω των 150.000 και έως 300.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 1%, για ποσά πάνω από 300.000 και έως 600.000 ευρώ εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 5%, ενώ για το τμήμα των χρημάτων που υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

2. Προϋπόθεση για την ευνοϊκή μεταχείριση των δωρεών και γονικών παροχών είναι να προκύπτει ότι η δωρεά ή η γονική παροχή γίνεται για την απόκτηση ακινήτου για το οποίο τα παιδιά έτυχαν της απαλλαγής πρώτης κατοικίας.

3. Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% αφορά μόνο τις γονικές παροχές για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από τα παιδιά και όχι για την απόκτηση άλλων περιουσιακών στοιχείων.

4. Διατηρείται το τεκμήριο απόκτησης του ποσού που δίνεται ως παροχή του γονιού προς το παιδί και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του γονέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT