Δεν θα δοθεί νέα παράταση για δήλωση των αδήλωτων τ.μ.

Δεν θα δοθεί νέα παράταση για δήλωση των αδήλωτων τ.μ.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τέλος Αυγούστου, χωρίς δηλαδή νέα παράταση, φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων στους οικείους δήμους. Αυτό προέκυψε χθες, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης ανάμεσα στον υπ. Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο και στον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Δημ. Παπαστεργίου, οι οποίοι εκτίμησαν ότι δεν συντρέχει λόγος για νέα παράταση (είχε ήδη δοθεί δίμηνο περιθώριο στο τέλος Ιουνίου). Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα χθες, η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) είχε ζητήσει νέα παράταση έως το τέλος του 2020, προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η παράταση αυτή κρίνεται απαραίτητη, καθώς η πρόσβαση των ενδιαφερόμενων πολιτών στις υπηρεσίες των δήμων είναι ιδιαίτερα δυσχερής λόγω της πανδημίας, πλην όμως απαραίτητη, καθώς αρκετά προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί δεν μπορούν να επιλυθούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί για τον σκοπό αυτό.

Τέτοια προβλήματα είναι, για παράδειγμα, η αλλαγή χρήσης ακινήτου ή η διόρθωση των εμβαδών βοηθητικών χώρων πολυκατοικιών (αποθήκες, θέσεις στάθμευσης κ.λπ.) που ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας. Οι επιφάνειες αυτές είτε δεν προσμετρούνται είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινόχρηστων χώρων και καταβάλλονται για αυτές τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όμως χρέωση ΤΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική διαδικασία ξεκίνησε τον Μάρτιο και στο τέλος Ιουνίου, όταν έληγε η αρχική προθεσμία για την ολοκλήρωση των δηλώσεων, δόθηκε δίμηνη παράταση έως το τέλος Αυγούστου.

Η διαδικασία της εθελοντικής δήλωσης των επιφανειών των ακινήτων επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα των μεγάλων χρεώσεων τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) που ζητούσαν οι δήμοι ανά την επικράτεια. Πρόκειται για ένα ζήτημα που δημιουργήθηκε εξαιτίας των διαφόρων διαδικασιών νομιμοποίησης/τακτοποίησης ημιυπαίθριων ή αυθαίρετων τμημάτων των ακινήτων. Από αυτές αυξήθηκαν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων. Ωστόσο, παρότι είναι πλέον κανονικά δηλωμένα και φορολογούνται μέσω του ΕΝΦΙΑ, δεν υπήρξε και αντίστοιχη ενημέρωση των λογαριασμών της ΔΕΗ και συνεπώς και των αρχείων των δήμων, με αποτέλεσμα όταν οι υπηρεσίες των τελευταίων διαπίστωναν την αναντιστοιχία έσπευδαν να χρεώσουν αναδρομικά τέλη δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Η διαπίστωση αυτή από την πλευρά των δήμων συνέβαινε κατά κανόνα όποτε ζητείτο από τον ιδιοκτήτη βεβαίωση καταβολής ΤΑΠ. Η βεβαίωση αυτή είναι ένα από τα δεκάδες απαραίτητα έγγραφα για να ολοκληρωθεί μια αγοραπωλησία ή μίσθωση ακινήτου. Ετσι, αρκετοί ιδιοκτήτες που ήθελαν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους ήταν «όμηροι» της σχετικής δυστοκίας και είχαν εμπλακεί σε διαμάχες με τους οικείους δήμους. Ασφαλώς, αρκετές συναλλαγές ματαιώθηκαν ή χρειάστηκαν πολλούς μήνες για να ολοκληρωθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή