Ενστάσεις για το «φρένο» στην εκτός σχεδίου δόμηση

Ενστάσεις για το «φρένο» στην εκτός σχεδίου δόμηση

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση των ιδιοκτητών στις διατάξεις τού υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τις οποίες περιορίζεται η εκτός σχεδίου δόμηση, εξέφρασε χθες η ΠΟΜΙΔΑ, μέσω σχετικής επιστολής που απέστειλε στους αρμόδιους φορείς. Οπως ανέφερε η ΠΟΜΙΔΑ, «με τις διατάξεις αυτές απαξιώνεται σημαντικότατο τμήμα της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, μέσω της ουσιαστικής κατάργησης της νόμιμης δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση όσα προτείνονται στο νομοσχέδιο, προβλέπεται η κατάργηση όλων των υφιστάμενων παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση, η οποία θα επιτρέπεται μόνο σε οικόπεδα με ελάχιστη αρτιότητα 4 στρεμμάτων. Προκειμένου να είναι ομαλή η μετάβαση στο νέο καθεστώς, ορίζεται ότι η αλλαγή αυτή θα ισχύσει σε δύο χρόνια από την ψήφιση των σχετικών διατάξεων. Ουσιαστικά δεν θα υφίσταται πλέον η δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, δόμησης σε οικόπεδα 750 τ.μ., 1.200 τ.μ. και δύο στρεμμάτων. Αντιθέτως, το ελάχιστο όριο για την οικοδόμηση θα είναι τα τέσσερα στρέμματα, με ελάχιστη πρόσοψη τα 45 μέτρα (από 10-45 μέτρα που είναι σήμερα ανάλογα με τη δημιουργία του οικοπέδου και το είδος του δρόμου).

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, οι διατάξεις αυτές κινδυνεύουν να σηματοδοτήσουν την έναρξη μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων στη χώρα, ενώ μια σειρά ακινήτων, που σήμερα είναι άρτια και οικοδομήσιμα, θα απαξιωθούν μελλοντικά, χωρίς δυνατότητα αξιοποίησής τους, κάτι που θα υποχρεώσει τους σημερινούς ιδιοκτήτες τους να τα «ξεπουλήσουν» σε μεγαλοεπενδυτές, που θα σπεύσουν να τα συνενώσουν ώστε να κατοχυρώσουν το δικαίωμα οικοδόμησης. Επίσης, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η μεταβατική διετία για έκδοση άδειας, εν μέσω κορωνοϊού, διακινδυνεύει το να γεμίσει η χώρα με ημιτελή «κουφάρια».

Ως εκ τούτου, η ομοσπονδία καλεί το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αποσύρει τις εν λόγω διατάξεις από το νομοσχέδιο. Εφόσον όμως αυτό δεν είναι εφικτό, προτείνεται η νομοθέτηση μεταβατικής διάταξης, που να ορίζει ότι «ο ιδιοκτήτης εκτός σχεδίου γηπέδου απολαμβάνει του πολεοδομικού καθεστώτος και των όρων δόμησης που ίσχυαν κατά το χρόνο της υπ’ αυτού απόκτησης του συγκεκριμένου γηπέδου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή