Διακοπές με έγκαιρες κρατήσεις και… πολλά παζάρια

Διακοπές με έγκαιρες κρατήσεις και… πολλά παζάρια

8' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Διαπραγματευθείτε τις τιμές και κάντε νωρίς τις κρατήσεις για τις διακοπές σας». Αυτό το μήνυμα θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους φέτος όσοι Ελληνες έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν διακοπές.

Η αρνητική μέχρι στιγμής εξέλιξη της εισερχόμενης κίνησης έχει δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για διαπραγματεύσεις με τους ξενοδόχους και ιδιοκτήτες καταλυμάτων που μπορεί να μειώσει το κόστος των διακοπών σας είτε αυτές πραγματοποιηθούν τις ημέρες του Πάσχα είτε το καλοκαίρι. H κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία κρατήσεων, δεν μπορεί να δικαιολογήσει ακόμη ασφαλείς προβλέψεις για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, συνολικά, τη φετινή περίοδο. H αρνητική οικονομική συγκυρία στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την αρνητική ψυχολογία που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος του Ιράκ έχει καθηλώσει τις κρατήσεις από το εξωτερικό. Το φαινόμενο αυτό της συγκράτησης των κρατήσεων δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλους τουριστικούς προορισμούς. Πολλοί προορισμοί προσδοκούν στην προσέλκυση Ελλήνων τουριστών. Ωστόσο, και οι διακοπές των Ελλήνων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική τους κατάσταση η οποία δεν πνέει ημέρες δόξης…

Πάντως, για όσους έχουν τη δυνατότητα προτείνεται η πραγματοποίηση των διακοπών να γίνει εκτός του μηνός Αυγούστου, που οι τιμές πάντοτε είναι τσιμπημένες. Αλλωστε, τους υπόλοιπους μήνες, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων θα είναι πολύ πιο εύκολο να πετύχετε καλύτερες τιμές. Επίσης, αν κλείσετε νωρίς τις διακοπές σας -αντί ως είθισται για τους περισσότερους Ελληνες την τελευταία στιγμή- μπορεί να πετύχετε καλύτερες τιμές ή περισσότερες ημέρες διαμονής αν πρόκειται για μεγάλη χρονική διάρκεια. Στις διαπραγματεύσεις μπορεί κανείς να πετύχει ακόμη και τη δωρεάν διαμονή του παιδιού ή έστω μεγάλες εκπτώσεις.

Οι παραπάνω επισημάνσεις δείχνουν ότι ειδικά φέτος, αφιερώνοντας λίγο χρόνο περισσσότερο με μια προσωπική έρευνα αγοράς, μπορείτε να δημιουργήσετε μόνοι σας ένα φθηνό πακέτο διακοπών. Μάλιστα, η προσφορότερη λύση για όσους επιθυμούν να κάνουν τις κρατήσεις τους είναι να αγνοήσουν όλα αυτά τα αφιερώματα που κατακλύζουν τον Μάιο και τον Ιούνιο περιοδικά και άλλα Μέσα με αναφορές περί καλύτερων ξενοδοχείων κ.λπ., οι επιλογές των οποίων δεν στηρίζονται σε προτάσεις εξειδικευμένων δημοσιογράφων αλλά στον οικονομικό αντίκτυπο που υπάρχει για τα Μέσα.

Επίσης, όσοι επιλέξουν τουριστικά πακέτα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στις παροχές των υπηρεσιών για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων. Οπως επισημαίνει στην «Οικ. K.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων κ. Γ. Ευαγγέλου, ο ρόλος των τουριστικών γραφείων είναι να λειτουργούν και ως ταξιδιωτικοί σύμβουλοι, προστατεύοντας τους καταναλωτές. Οπως τονίζει, τα μέλη του Συνδέσμου επιτελούν αυτό το έργο παρέχοντας όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται οι πελάτες. Ωστόσο, τονίζει ότι για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων όπως αυτή που έζησαν εκατοντάδες Ελληνες τα Χριστούγεννα με το ταξιδιωτικό γραφείο Manos -υπό το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς- θα πρέπει να ζητούνται και από την πλευρά του καταναλωτή όλες οι πληροφορίες των υπηρεσιών των τουριστικών πακέτων, καθώς και να εξακριβώνεται ότι το ταξιδιωτικό γραφείο διαθέτει το ειδικό σήμα λειτουργίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Η «Οικ. K.» παρουσιάζει σήμερα ενδεικτικά μερικές προσφορές ακτοπλοϊκών εταιρειών και τουριστικών φορέων σε συλλογικό επίπεδο που υπήρχαν κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Τουριστικό Πανόραμα», καθώς και ορισμένους προορισμούς που αποτελούν «σταθερές αξίες» στις επιλογές των Ελλήνων για διακοπές, τόσο τις ημέρες του Πάσχα όσο και την καλοκαιρινή σεζόν.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ακτοπλοϊκών εταιρειών ANEK LINES και MinoaLines, οι οποίες παρέχουν 30% έκπτωση στους ναύλους επιστροφής στα δρομολόγια που πραγματοποιούν μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας. Επίσης, πραγματοποιούν εκπτώσεις 10% για οικογένειες και άτομα άνω των 60 ετών για την κράτηση σε ορισμένες κατηγορίες καμπινών. Εξάλλου, προσφέρουν 1 ταξίδι δωρεάν για κάθε 5 διαδρομές στα δρομολόγια εσωτερικού, καθώς και άλλες εκπτώσεις στα δρομολόγια εσωτερικού. Σημειώνεται ότι οι όποιες εκπτώσεις δεν είναι αθροιστικές αν είστε δικαιούχοι για περισσότερες από μία κατηγορία.

Επίσης, η ANEK LINES έχει αναπτύξει συνεργασία με τον Σύλλογο Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης. Οσοι λοιπόν ταξιδέψουν στη γραμμή Πειραιά – Ρέθυμνο – Πειραιά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2003 (εισητήριο μετ’ επιστροφής) και προσκομίσουν επικυρωμένη κράτηση σε ένα από τα 73 ξενοδοχεία-μέλη του Συλλόγου δικαιούνται έκπτωση 20% στα εισητήριά τους και στα οχήματα.

Εξάλλου, η Royal Olympic Cruises παρουσίασε και ορισμένες προσφορές για τους επισκέπτες της έκθεσης για μία σειρά από κρουαζιέρες που πραγματοποιεί τους επόμενους μήνες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται 11ήμερη κρουαζιέρα με την ονομασία «Βαλτική», η οποία έχει αφετηρία και τέλος το Αμστερνταμ και ξεκινάει στις 2 Ιουνίου με 535 ευρώ το άτομο και παιδιά μέχρι 16 ετών δωρεάν.

Το Σωματείο Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αστυπάλαιας έκανε προσφορά διακοπών 7 διανυκτερεύσεων για δύο άτομα τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Οκτώβριο σε δωμάτια με τιμές από 110 ευρώ και studios από 140 ευρώ, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο από 140 ευρώ και 160 ευρώ αντίστοιχα και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο από 210 και 245 ευρώ αντίστοιχα.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: H αγαπημένη όλων

Η Σαντορίνη, το ξακουστό νησί των Κυκλάδων, ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια, εξαιτίας της γεωλογικής της μορφολογίας που οφείλεται στη δράση του σβησμένου σήμερα ηφαιστείου. Οι ακτές του νησιού, απότομες στα δυτικά, μεταμορφώνονται σε απέραντες βοτσαλωτές ή αμμώδες παραλίες στην ανατολική πλευρά του. Ιδιαίτερα επιβλητικό είναι το τοπίο, όπου πελώριοι, απότομοι βράχοι, στολισμένοι στη κορφή τους με κατάλευκα σπιτάκια, βυθίζονται απαλά στο νερό. Η γοητεία του τοπίου, η ιδιομορφία του φυσικού περιβάλλοντος, η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, καθώς και τα αξιόλογα μνημεία της συγκεντρώνουν, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Αλλά και τις ημέρες του Πάσχα αναμένεται η ταξιδιωτική κίνηση του νησιού να είναι αυξημένη.

ΜΥΚΟΝΟΣ: των μεγάλων αντιθέσεων

Το γραφικό λιμάνι της Μυκόνου, εμπρός από το κομψό μέτωπο της παραθαλάσσιας Χώρας της, όπου οι ψαρόβαρκες και τα πολυτελή κότερα γειτονεύουν αρμονικά, παρουσιάζει διαφορετική εικόνα από τους περισσότερους αιγαιοπελαγίτικους οικισμούς. Ενώ εκείνοι είναι χτισμένοι αμφιθεατρικά σε πλαγιές και κορφές, αυτή απλώνεται σε επίπεδη διάσταση και παρουσιάζει μια άρρηκτη αισθητική συνοχή. Τα απόκρημνα βουνά που συναντάμε στις περισσότερες από τις Κυκλάδες, δίνουν εδώ τη θέση τους σε χαμηλούς βραχώδεις λόφους, που μαζί με τα μαγευτικά ακρογιάλια χαρακτηρίζουν το φυσικό τοπίο του νησιού.

Η πολυσύχναστη Μύκονος έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου θέρετρου για όσους επιζητούν την έντονη κοσμική ζωή, ημερήσια και νυχτερινή. Υπάρχουν ωστόσο και ερημικές γωνιές, για τους θιασώτες των ήσυχων διακοπών. H Μύκονος δίνει μεγάλη βαρύτητα στον εσωτερικό τουρισμό και οι φορείς του νησιού αναμένουν ότι η κίνηση θα τονωθεί τις ημέρες του Πάσχα.

ΠΑΤΜΟΣ: τα Ιεροσόλυμα του Αιγαίου Πελάγους

Γνωστή ως τα Ιεροσόλυμα του Αιγαίου, η Πάτμος είναι ιερό νησί για τους Ορθοδόξους, γιατί είναι το νησί όπου γράφτηκε η Αποκάλυψις του Ιωάννη. Οι επισκέπτες σήμερα χωρίζονται σε δύο ομάδες, η πρώτη επισκέπτεται το νησί λόγω της θρησκευτικής του σημασίας και η δεύτερη πηγαίνει για να απολαύσει τις πανέμορφες παραλίες, την ηρεμία και τον μοναδικό χαρακτήρα του νησιού αλλά και των κατοίκων του. Η Πάτμος είναι ένα εντυπωσιακό νησί με πανέμορφες παραλίες και ωραία Φύση, είναι ένα νησί όπου ο τουρισμός μέχρι πριν από κάποια χρόνια ήταν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά τώρα αναπτύσσεται σταθερά. Για ένα λόγο παραπάνω του χαρακτηρισμού, του νησιού ως ιερού τόπου τις ημέρες των του Πάσχα, αποτελεί πόλος έλξης για τους Ελληνες.

ΡΟΔΟΣ: το ηλιόλουστο θαύμα

Η Ρόδος είναι ένα από τα νησιά με τις περισσότερες μέρες ηλιοφάνειας και το μεγαλύτερο σε διάρκεια καλοκαίρι. Πατρίδα ενός από τα εφτά θαύματα του κόσμου, η Ρόδος έχει μαγευτικές αμμουδερές παραλίες, μία πολύ ενδιαφέρουσα μεσαιωνική πόλη και πολλά αρχαιολογικά αξιοθέατα. Είναι ένα μέρος που, αν και τουριστικά πολύ ανεπτυγμένο, έχει ακόμα παρθένα και ερημικά σημεία -μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ένα μεγάλο μέρος του νησιού είναι καταπράσινο και διάσπαρτα υπάρχουν βουνά αλλά και παραλίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα ταξίδι στη Ρόδο δεν είναι πλήρης χωρίς μία επίσκεψη στην Κοιλάδα με τις Πεταλούδες!

Η Ρόδος παραδοσιακά αποτελεί τον προορισμό που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα με οργανωμένο τρόπο στην προσέλκυση των Ελλήνων τουριστών. Φέτος, η κρίση στον τουριστικό κλάδο δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον γνωστό προορισμό που προσδοκά ότι το κύμα των Ελλήνων τουριστών θα είναι μεγαλύτερο από προηγούμενες χρονιές, προοπτική η οποία αν επιβεβαιωθεί, θα καλυφθούν οι ζημίες από τη μείωση της εισερχόμενης κίνησης.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Με άρωμα παράδοσης

Ο επικός ποιητής Ομηρος αναφέρει στην Οδύσσεια ότι ο πολύπαθος Οδυσσέας έφτασε στην Κέρκυρα, παλεύοντας με τα άγρια κύματα και η Ναυσικά τον βρήκε στην ακτή και τον συνόδευσε στο παλάτι, όπου του προσφέρθηκε μεγαλοπρεπής φιλοξενία. Στην Κέρκυρα θα γνωρίσει κανείς τα ήθη και έθιμα και την ευγένεια και την περιποίηση των κατοίκων. Εκτός από τα αξιοθέατα της πόλης, η Κέρκυρα διαθέτει μια καταπράσινη ύπαιθρο με γραφικά χωριά, θαυμάσιες παραλίες με αμμουδιές, δαντελωτές ακρογιαλιές και κόλπους. Τις ημέρες του Πάσχα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς για διακοπές. Χαρακτηριστικό είναι το έθιμο που πετούν οι Κερκυραίοι κανάτια από τα παράθυρά τους, στις 11 το πρωί το Μεγάλο Σάββατο.

ΛΕΥΚΑΔΑ: ξεχωριστή γοητεία

Η Λευκάδα είναι ένα νησί του Ιονίου που θα σας κερδίσει αμέσως χάρη στη φυσική της ομορφιά, αλλά και γιατί διατηρεί μέχρι σήμερα την παράδοση μέσα από την πολιτιστική ζωή των Επτανήσων. Αγρια αλλά και ήπια ομορφιά, πράσινα νερά, λευκές παραλίες, γραφικά χωριά σκαρφαλωμένα παράξενα στις βουνοπλαγιές, ατέλειωτες βόλτες και ευχάριστες εκδρομές θα δώσουν στις διακοπές σας ένα ξεχωριστό χρώμα. Ολες οι παραλίες του νησιού συνδυάζουν την άγρια εικόνα των απόκρημνων βράχων που φθάνουν μέχρι τη θάλασσα, με τις μεγάλες αμμουδιές που απλώνονται ανάμεσά τους, αφήνοντας τη γαλήνη του τοπίου να σας κυριεύσει στην ηλιόλουστη Λευκάδα. Οι τουριστικοί φορείς του νησιού ευελπιστούν ότι φέτος η ταξιδιωτική κίνηση, παρά την κρίση, θα διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: για δυνατές συγκινήσεις

Επιβλητική η χερσόνησος της Χαλκιδικής, προσφέρει στους επισκέπτες της μία πληθώρα εικόνων και αισθήσεων. Αποτελείται από τρεις μικρότερες χερσονήσους (την Κασσάνδρα, τη Σιθωνία και τον Αθω) οι οποίες δίνουν την εντύπωση ότι σχηματίζουν μία τρίαινα που διεισδύει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

ενα τόπος αντιθέσεων, όπου ατελείωτες, αμμώδεις παραλίες εναλλάσσονται με ειδυλλιακούς κολπίσκους πλαισιωμένους από βράχους. Ο αέρας είναι αρωματισμένος από τα δάση με τα έλατα και την αλμύρα της θάλασσας. Οικονομική ανάσα για τα ξενοδοχεία της περιοχής θα αποτελέσουν σημαντικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ξενοδοχεία της Χαλκιδικής στην αρχή της σεζόν. Ωστόσο, παραμένει ρευστή η εικόνα για την εξέλιξη της κίνησης τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΚΡΗΤΗ: η «ιέρεια» των νησιών μας

Ο κρητικός ήλιος λάμπει σχεδόν ολόκληρο το χρόνο πάνω από τις κορυφές του Ψηλορείτη με τα ανατριχιαστικά φαράγγια και τις απέραντες αμμουδιές με τα ψηλά φοινικόδεντρα, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερες αντιθέσεις, σε ένα φυσικό περιβάλλον που καλλιέργησε και ανέδειξε έναν ξακουστό πολιτισμό.

Οι κάμποι, τα βουνά, οι πόλεις, τα χωριά, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία, τα μνημεία και τα μοναστήρια που βρίσκονται ανάμεσα σε μια μοναδική φυσική ομορφιά είναι οι ζωντανοί μάρτυρες αυτής της μεγάλης διαδρομής.

Είναι ο προορισμός που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό ξένων τουριστών. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μείωση της τουριστικής κίνησης. Οι τουριστικοί επιχειρηματίες του νησιού προσδοκούν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά στην αύξηση της ελληνικής πελατείας για την κάλυψη των απωλειών από την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή