Αναπροσαργογές στις τιμές των ναύλων ζητούν οι ακτοπλόοι

Αναπροσαργογές στις τιμές των ναύλων ζητούν οι ακτοπλόοι

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι πρόσφατες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομίας για τους ναύλους της οικονομικής θέσης στην ακτοπλοΐα, καθώς η πραγματική αύξηση, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι της τάξης των λίγων ευρώ, σύμφωνα με την άποψη ναυτιλιακών κύκλων.

Ο ναύλος της οικονομικής θέσης, η οποία σήμερα προσφέρει ποιοτικότερες υπηρεσίες από το παρελθόν -κυρίως στα νεότευκτα σκάφη- σε πολλές περιπτώσεις υπολείπεται κατά πολύ των αντίστοιχων ναύλων που ισχύουν για ίσες μιλιομετρικές αποστάσεις σε ακτοπλοϊκές γραμμές του εξωτερικού. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες ο κ. Γεράσιμος Στρίντζης, της εταιρείας Blue Star Ferries, από τη σύγκριση των τιμών προκύπτει ότι η Ελλάδα διαθέτει τα φθηνότερα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Ειδικότερα: για τη γραμμή Νάπολη – Παλέρμο, που είναι 167 μίλια ο ναύλος της οικονομικής θέσης είναι 38,40 ευρώ για τους επιβάτες. Στη διαδρομή Πειραιάς – Ρέθυμνο, που είναι 161 μίλια ο ναύλος της οικονομικής θέσης είναι 23,31, ευρώ, δηλαδή κατά -39,55% χαμηλότερος.

Στη γραμμή Γένοβα – Ολμπια, που είναι 219 μίλια ο ναύλος επιβατών στην οικονομική θέση είναι 54,67 ευρώ ενώ στη γραμμή Πειραιάς – Κως, που είναι 210 μίλια, ο ναύλος επιβατών είναι 25,6 ευρώ, δηλαδή κατά -52,80% φθηνότερος. Κατά τον κ. Στρίντζη η πολιτεία θα μπορούσε να προχωρήσει στην κατάργηση των μη ανταποδοτικών τελών υπέρ τρίτων που ενσωματώνονται στον ναύλο, καθώς και να καταργήσει το καθεστώς των υποχρεωτικών εκπτώσεων. Κατά τον ίδιο επίσης λύση θα αποτελούσε Εμπορικός Δυναμικός Ναύλος, δηλαδή η δυνατότητα της κάθε εταιρείας να καθορίζει την τιμή, βάσει ενός συγκεκριμένου προγραμματισμού. «Θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε άλλη τιμή για τις καθημερινές, άλλη τιμή για τα Σαββατοκύριακα, άλλη τιμή για τους τακτικούς πελάτες -κατοίκους των νησιών- και άλλη τιμή για τους επιβάτες που χρησιμοποιούν το πλοίο μια ή δυο φορές το έτος κ.ά.», ανέφερε ο κ. Στρίντζης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή