Επικρίσεις μετόχων για τις επενδυτικές επιλογές και τον δανεισμό του OTE

Επικρίσεις μετόχων για τις επενδυτικές επιλογές και τον δανεισμό του OTE

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την εύγλωττη σιωπή του μεγαλομετόχου (Δημοσίου), με την δυσερμήνευτη -προσωρινά- παρουσία της ηγεσίας της ΔΕΗ (Παπούλιας – Νέζης), με κριτική που φέτος περιελάμβανε και τον δανεισμό για τη διανομή ίδιου μερίσματος με αυτό του 2001 και με κλεισμένη την ετήσια συλλογική σύμβαση εργασίας που στην ωρίμασή της εξασφαλίζει αυξήσεις μέχρι 6,7%, διεξήχθη, χθες η 51η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ.

Και αυτή η Γενική Συνέλευση του OTE, παρά τις παρεμβάσεις των μετόχων, πραγματοποιήθηκε σε «αποστειρωμένο» περιβάλλον, κρατήθηκε μακριά από τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν τον Οργανισμό, αν και κάποιες αλήθειες που κατετέθησαν ήταν πικρές.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του OTE, αρχικά, επιχείρησε να περιβάλει με μανδύα επιτυχίας την (απο)αναδιοργάνωση που άρχισε με την Mckinsey και συνεχίζεται με τη συνδρομή και της Monitor. Για τις διεθνείς επενδύσεις επαναβεβαίωσε την πρόθεση του OTE να αποχωρήσει από την Armentel ίσως και από την Telecom Serbia αν δεν κατορθώσει να ανταλλάξει το 20% με πλειοψηφικό έλεγχο σε σερβική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Επίσης διευκρίνισε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει επιλεγεί και λύση για το τι μέλλει γενέσθαι με την Cosmorom και τη στρατηγική του OTE στην αγορά κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία. Οι περισσότεροι μικρομέτοχοι αναρωτήθηκαν γιατί ο OTE δεν προκρίνει τη λύση της πτώχευσης της Cosmorom, όταν η λογιστική της αξίας έχει υποβαθμιστεί στα 15 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρέη της αγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ. Για να δείξουν όλοι τα συμφέροντα του εθνικού προμηθευτή που είναι και ο κύριος πιστωτής της εταιρείας.

Ο πρόεδρος του OTE, προφανώς, επιχειρώντας να θέσει τέρμα στη νέα φημολογία περί παραιτήσεώς του είπε: «δεν έχω πρόθεση να φύγω», ενώ στην επίμονη κριτική που ασκήθηκε για τις επενδυτικές επιλογές του OTE είπε: «Δεν έχω λόγο να απολογούμαι, για επιλογές προκατόχων μου», υποσχόμενος αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου.

Ακρως ενδιαφέρουσα ήταν η κριτική που ασκήθηκε από μέτοχο, ο οποίος επισήμανε ότι ο δανεισμός του OTE σε συνδυασμό με την επιδείνωση των κερδών του (-17,3%) οδηγούν σε δραματική συρρίκνωση του μερίσματος και ότι ήταν μετεωρισμός και τρικ η διατήρησή του στα 0,70 λεπτά με δανεικά.

Αλλος μέτοχος έθεσε με έμφαση θέματα αδιαφάνειας στις εκθέσεις έργων αλλά και «παίγνια» με εργολάβους μέσω της διόγκωσης προϋπολογισμών και της χειραγώγησης, φωτογραφίζοντας στην ουσία τέως στέλεχος του OTE που σήμερα φέρει τον τίτλο του συμβούλου διοίκησης. Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες του OTE, όπως προκύπτει και το 2002 ποσοστό που υπερβαίνει το 90% διεκπεραιώθηκε είτε μέσω προγραμματικών συμφωνιών είτε με απευθείας αναθέσεις.

Τέλος οι απώλειες που λογιστικά επωμίσθηκε πέρσι ο OTE από την υποτίμηση των διεθνών συμμετοχών αγγίζουν τα 350 εκατ. ευρώ, αν και οι ορκωτοί λογιστές προβλέπουν νέα «φέσια».

Ο OTE θα διανείμει για τη χρήση του 2002 μέρισμα 0,70 λεπτών, ενώ τα έσοδά του παρέμειναν στάσιμα, τα κέρδη του στην ίδια χρήση υποχώρησαν στα 531,8 εκατ. ευρώ (-17,30) ο δείκτης δανειακής επιβάρυνσης ξεπέρασε το 50,60% και η σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκε στο 77,47% (από 55,24% το 2001).

O μηνιαίος καθαρός μισθός του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του OTE που ενέκρινε η Γ.Σ. των μετόχων ορίσθηκε στα 14.680 ευρώ και του εντεταλμένου αντιπροέδρου στα 8.800.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή