Λαφαζάνης: Επιζήμια η νέα σχέση ανταλλαγής μετοχών ΕΤΒΑ-Τράπεζας Πειραιώς

Λαφαζάνης: Επιζήμια η νέα σχέση ανταλλαγής μετοχών ΕΤΒΑ-Τράπεζας Πειραιώς

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για καταστρατήγηση της σύμβασης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς, με τον προσδιορισμό νέας σχέσης ανταλλαγής των υπόλοιπων μετοχών της ETBA με μετοχές της τράπεζας Πειραιώς, κάνει λόγο με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομίας κ. Νίκο Χριστοδουλάκη, ο βουλευτής του Συνασπισμού κ. Π. Λαφαζάνης. Οπως αναφέρει ο κ. Λαφαζάνης η νέα σχέση ανταλλαγής (η οποία αποφασίσθηκε από τα διοικητικά συμβούλια της ETBA και της τράπεζας Πειραιώς) ζημιώνει κατά 72% έναντι της ρητά καθοριζόμενης στη σύμβαση, τους μικρομετόχους της ETBA, της ATE και το ελληνικό δημόσιο.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται στην ερώτηση: O προσδιορισμός τη σχέσης ανταλλαγής μετοχών τράπεζας Πειραιώς σε 2,402 προς 1, αποτελεί κατάφωρη καταστρατήγηση της σύμβασης (πώλησης της ETBA) αναγράφεται «η τράπεζα Πειραιώς δηλώνει και εγγυάται ότι θα προταθεί από τα Δ.Σ. των τραπεζών Πειραιώς και ETBA στις αντίστοιχες γενικές συνελεύσεις σχέση ανταλλαγής με προσδιορισμό της αξίας αποτίμησης της ETBA τουλάχιστον σε 5,1 ευρώ ανά μετοχή και της Πειραιώς ο μέσος σταθμικός όρος των τιμών κλεισίματος στο XA της περιόδου από 30-1-2001 έως και μία ημέρα προ της υποβολής στο Δ.Σ. του αγοραστή του σχεδίου σύμβασης συγχώνευσης, σταθμισμένος με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών».

Εφαρμοζόμενη η συμβατικά καθοριζόμενη σχέση δίνει τιμή μετοχής τράπεζας Πειραιώς 7,11 ευρώ και ETBA 5,1 ευρώ που προσδιορίζει τη σχέση ανταλλαγής σε 1,394 προς 1. O κ. Λαφαζάνης ερωτά τον υπουργό Οικονομίας σε τι ενέργειες πρόκειται να προβεί για την πιστή εφαρμογή της σύμβασης ώστε οι μέτοχοι της ETBA να λάβουν τουλάχιστον 5,1 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή όσα έλαβε το ελληνικό δημόσιο στη συμφωνία πώλησης του 57,8% των μετοχών της ETBA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή