Μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στον κλάδο μεταποίησης ροδακίνων

Μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στον κλάδο μεταποίησης ροδακίνων

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λείπει μια μακρόχρονη πολιτική για την ανάπτυξη και εδραίωση στις διεθνείς αγορές του εξαγωγικού κλάδου μεταποίησης ροδακίνων από το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανέκυψαν λόγω της καταστροφής σχεδόν του συνόλου της παραγωγής εξαιτίας του παγετού του προηγούμενου Απριλίου.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και τα οποία αναμένεται σύντομα να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προκειμένου να ενεργοποιηθούν, έχουν πυροσβεστικό χαρακτήρα, όπως εκτιμά ο πρόεδρος της Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος Κων. Αποστόλου. Κι αυτό γιατί αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμα τα οικονομικά προβλήματα που θα ανακύψουν για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά δεν περιλαμβάνουν μέτρα μακροπρόθεσμης πολιτικής, σε συνεργασία με τον ΟΠΕ, όπως κατ’ επανάληψη έχει προτείνει η ΕΚΕ.

Σύμφωνα με την αποτίμηση που ολοκλήρωσε ο ΕΛΓΑ, η διασωθείσα ποσότητα των βιομηχανικών ροδακίνων που θα οδηγηθούν προς μεταποίηση ανέρχεται μόλις σε 30-40.000 τόννους, έναντι 500.000 τόννων που παράγονται ετησίως. Αλλοι 30-40.000 τόννοι είναι τα επιτραπέζια ροδάκινα έναντι 300.000 τόννων της κανονικής ετήσιας παραγωγής. Η περιορισμένη παραγωγή αναμένεται να εκτοξεύσει φέτος τις τιμές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι κατά 60-70% αυξημένες έναντι της περσινής για το βιομηχανικό ροδάκινο (90 δρχ. το κιλό + τα μεταφορικά). Ηδη, η περιορισμένη παραγωγή ροδακίνων έχει επηρεάσει τις τιμές και άλλων προϊόντων προς μεταποίηση, όπως, για παράδειγμα, το βερύκοκκο, η παραγωγή του οποίου καίτοι παρουσιάζει επάρκεια η τελική τιμή του φθάνει φέτος σε 200-230 δρχ. το κιλό έναντι 150-180 δρχ. πέρυσι.

Καθώς η ποσότητα βιομηχανικών ροδακίνων είναι εξαιρετικά περιορισμένη συμφωνήθηκε να επιλεγεί ένας μικρός αριθμός βιομηχανιών από τις 14 συνολικά, που θα αναλάβουν τη μεταποίηση για λογαριασμό όλου του κλάδου. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΚΕ προκειμένου να ορισθούν οι επιχειρήσεις στις οποίες θα διανεμηθεί η υπάρχουσα ποσότητα. Οπως είπε στην Οικονομική «Κ» ο κ. Αποστόλου, θα προταθούν 1-2 μονάδες στη Λάρισα, μία ιδιωτική και μία συνεταιριστική επιχείρηση στην Ημαθία και 2 στην Πέλλα.

Φέτος η Ισπανία έχει υπερπαραγωγή ροδακίνων και αναμένεται να κινηθεί έντονα ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές, πιέζοντας για μεγαλύτερες τιμές, ελλείψει και του ελληνικού ροδάκινου, το οποίο ελέγχει υπό κανονικές συνθήκες το 60% της διεθνούς αγοράς. Οπως είπε ο κ. Αποστόλου, ήδη οι Ισπανοί ζητούν από τις βιομηχανίες μεταποίησης πολύ υψηλές τιμές, με συνέπεια να εκφράζεται φόβος για τη μείωση της κατανάλωσης στις μεγάλες αγορές, όπως είναι η Γερμανία και η Βρετανία. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, επισήμανε ο ίδιος, εξαιτίας των υψηλών τιμών στις οποίες εκτιμάται ότι θα διακινηθεί φέτος η κονσέρβα ροδακίνου να εκτοπισθεί από τις μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες στις χώρες-αγορές, με συνέπεια να υπάρχει το ενδεχόμενο να χαθεί ένα σημαντικό μερίδο αγοράς. Βέβαια, οι Ελληνες επιχειρηματίες προσβλέπουν στην ομαλοποίηση της παραγωγής την επόμενη χρονιά, ώστε «να έχουμε ξανά τη δυνατότητα επανάκαμψης στις διεθνείς αγορές και να ξαναπάρουμε το προϊόν στα χέρια μας».

Τα μέτρα του υπουργείου Οικονομίας περιλαμβάνουν: 5ετή ρύθμιση από τις τράπεζες για τις δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, ληξιπρόθεσμες και άληκτες, αναστολή καταβολής υποχρεώσεων για 3 χρόνια, με επιδοτούμενο επιτόκιο κατά 50%, ενώ το υπόλοιπο 50% των τόκων που θα προκύψουν κεφαλαιοποιείται και εντάσεται στη ρύθμιση. Η υποβολή των αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση θα γίνει μέχρι 30/9/2003. Η εξόφληση του ρυθμιζόμενου ποσού θα γίνει τον 4ο και 5ο χρόνο της περιόδου ρύθμισης. Για να μπορέσει μια επιχείρηση να ωφεληθεί από τις ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει οι μονάδες να είναι βιώσιμες κατά την τελευταία 3ετία (2001-2002) και να έχουν τουλάχιστον το 67% του τζίρου τους από το ροδάκινο. Στις ρυθμίσεις αυτές δεν υπάγονται όσες επιχειρήσεις θα προβούν σε απολύσεις προσωπικού. Η ΕΚΕ θεωρεί σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά τα μέτρα αυτά, ωστόσο, διαφωνεί με την επιβολή του 67%, εκτιμώντας ότι έτσι θα μείνουν έξω αρκετές επιχειρήσεις που έχουν και άλλο προιόν για μεταποίηση. Η Ενωση αντιπροτείνει να μην ισχύσει η ποσόστωση του 67%, αλλά η εφαρμογή των μέτρων να γίνει σε όλες τις επιχειρήσεις ανάλογα με την ποσότητα των ροδακίνων που μεταποιούν.

Εξάλλου, για την ενίσχυση του εισοδήματος των 1.500 μόνιμων εργαζομένων στις επιχειρήσεις ο ΟΑΕΔ καταρτίζει 3 ενδοεπιχειρησιακά εκπαιδευτικά προγράμματα, με συνολική επιδότηση περίπου 18.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Οι σχετικές προκηρύξεις αναμένεται να γίνουν τον Αύγουστο, ώστε να ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο. Επίσης, μέριμνα θα ληφθεί και για τους περίπου 15.000 εποχικούς υπαλλήλους, με έκτακτο βοήθημα, που θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, ενώ παράλληλα θα διατηρηθεί και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή