«Αγκάθι» τα δημοσιονομικά για το οικονομικό επιτελείο

«Αγκάθι» τα δημοσιονομικά για το οικονομικό επιτελείο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βαριά σύννεφα που σκιάζουν τον δημοσιονομικό τομέα καλείται να «διαλύσει» ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών N. Χριστοδουλάκης. Τα μεγέθη του προϋπολογισμού βρέθηκαν στο πεντάμηνο στην κόψη του ξυραφιού με το έλλειμμα να αυξάνεται κατά 75% και να εκτινάσσεται στα 6,7 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2002.

Παράλληλα οι δαπάνες αυξάνονται με επικίνδυνους ρυθμούς και συγκεκριμένα στο πεντάμηνο ανήλθαν στο 12,3% έναντι ετήσιου στόχου 5,2%. O νεοεισερχόμενος στην κυβέρνηση αρμόδιος υφυπουργός N. Φαρμάκης θα πρέπει να εξαντλήσει την αυστηρότητα που τον διακρίνει και να έρθει σε κόντρα με προωτοκλασάτους υπουργούς, προκειμένου να περιορισθούν οι αλόγιστες δαπάνες και να εκτελεσθεί ορθά ο προϋπολογισμός. Από την άλλη πλευρά, ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Φωτιάδης θα συνεχίσει την προσωπική μάχη για την αύξηση των δημοσίων εσόδων τα οποία κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αυξανόμενα κατά 2,8% αντί του προϋπολογιζόμενου 5,6%. H μικρή αύξηση των εσόδων αποτελεί δείγμα της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας μεγάλων στρωμάτων Ελλήνων φορολογουμένων. Βέβαια, αν και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ μίλησε για μείωση του κόστους διαβίωσης και αύξηση των εισοδημάτων των Ελλήνων φορολογούμενων, εν τούτοις είναι απορίας άξιον το πού θα βρεθούν τα κονδύλια που προφανώς επιζητεί το κυβερνών κόμμα για την εκλογική του νίκη.

Από την επεξεργασία των στοιχείων του προϋπολογισμού διαφαίνεται ότι όλα τα μεγέθη απέχουν παρασάγγας από αυτά που είχαν αρχικώς εκτιμηθεί

Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) παραμένουν καθηλωμένα, αντανακλώντας το σοβαρό πρόβλημα στην υλοποίηση των έργων του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, αλλά και στην απορρόφηση των πόρων από το B’ ΚΠΣ. Τα συγκεκριμένα έσοδα στο πρώτο πεντάμηνο του 2003 ανήλθαν στα 613 εκ. ευρώ έναντι 1,9 δισ ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2002 (μείωση 68%). Για πρώτη φορά στα στοιχεία του πενταμήνου, το Γενικό Λογιστήριο επιχειρεί φανερή παραποίηση του ρυθμού αύξησης των εσόδων.

Τα τελευταία, ενώ στο πεντάμηνο του 2003 αυξάνονται με ρυθμό 2,8% (που γίνεται 0,8% αφαιρουμένων των επιστροφών φόρων), στον σχετικό πίνακα εμφανίζονται να αυξάνονται με ρυθμό 6,1%…

H περίεργη αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι το Γενικό Λογιστήριο μειώνει αυθαίρετα τη βάση σύγκρισης του 2002, αφαιρώντας 469 εκ. ευρώ, που προήλθαν από τη μετατροπή της δραχμής σε ευρώ. Το παράδοξο με αυτά τα έσοδα, που εφέτος ο αναβαθμισμένος για τις υπηρεσίες πλέον υπουργός Γιώργος Φλωρίδης αφαιρεί έτσι εύκολα, είναι ότι πέρυσι τα μέτραγαν και εμφάνιζαν αυξημένους ρυθμούς σε σχέση με το 2001.

Το δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζει καταφανώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην παράθεση των στοιχείων του πενταμήνου, υπονομεύει την αξιοπιστία ενός ιδρύματος, και καλείται πλέον ο Νίκος Φαρμάκης να την ανακτήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή