ΕΒΔΟΜΑΔΑ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να ενθουσιάσει το χρηματιστήριο. Οι αλλαγές προσώπων που ανακοινώθηκαν δεν δημιουργούν την αίσθηση ότι κάτι σημαντικό πρόκειται να γίνει. Γι’ αυτό και κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, αφού οι εξελίξεις που περιμένει η αγορά δεν σηματοδοτούνται από την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος. Τα χρηματιστήρια είναι μηχανισμοί προεξόφλησης των μελλοντικών εξελίξεων? αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που οι μετοχές κινούνται ανάλογα με τις εκτιμήσεις για το μέλλον. Ετσι, ήταν απολύτως δικαιολογημένη η μεγάλη διακύμανση τιμών τις τελευταίες ημέρες και εύλογα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι οι πολιτικές εξελίξεις και ο ανασχηματισμός κρίνονται και από την πορεία της αγοράς.

Την ημέρα που ανακοινώθηκε η αλλαγή του εκτελεστικού γραφείου του κυβερνητικού κόμματος η Σοφοκλέους έδειξε να συμφωνεί με τις αλλαγές, ενώ η ανακοίνωση του ανασχηματισμού χθες, μάλλον μούδιασε την αγορά. Αυτό που φαίνεται ότι είχε μεγαλύτερη σημασία για τη χρηματιστηριακή αγορά ήταν η ελπίδα ότι οι αλλαγές που προετοίμαζε ο πρωθυπουργός θα αποτελούσαν νέα αφετηρία για να προωθηθούν γρήγορα οι αναγκαίες κινήσεις. Η επιτάχυνση της αποκρατικοποίησης, κινήσεις που φέρνουν μεγαλύτερα ξένα κεφάλαια, η αναζωογόνηση της αγοράς, αυτά ήταν κυρίως όσα περίμεναν και προεξοφλούσαν στην αγορά. Αντίθετα, ο περιορισμένος ανασχηματισμός που έγινε δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για ελπίδες.

Αλλωστε, στις περιπτώσεις αυτές, δεν έχει σημασία να κριθεί αν αυτοί που έρχονται είναι πραγματικά καλύτεροι από εκείνους που φεύγουν. Αυτό που κυρίως αλλάζει την ατμόσφαιρα και δημιουργεί ελπίδες είναι η αλλαγή των προσώπων. Αυτή η προσδοκία ότι τώρα τα πράγματα θα κινούνται ταχύτερα δεν επιβεβαιώθηκε με τον ανασχηματισμό, όπως τελικά έγινε. Πρέπει βέβαια να περιμένει κανείς ότι τις ερχόμενες εβδομάδες το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να πείσει ότι θα προωθηθούν γρήγορες αλλαγές στην πράξη, έστω από τα ίδια, πρόσωπα. Αυτό είναι το επόμενο στοίχημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή