Στο τελικό στάδιο οι έρευνες για Altec, ETBA finance, Hedley finance

Στο τελικό στάδιο οι έρευνες για Altec, ETBA finance, Hedley finance

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα μέσα Αυγούστου αναμένονται οι εξελίξεις για σειρά μεγάλων υποθέσεων ύψους εκατοντάδων εκατ. ευρώ που χειρίστηκε στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Altec, ETBA finance, Hedley finance καθώς και υποθέσεις φοροδιαφυγής μεγάλων ΠΑΕ ολοκληρώνονται είτε από το ΣΔΟΕ με την καταθέση των εκθέσεων ελέγχου και των πορισμάτων στους εισαγγελείς είτε με την απαγγελία κατηγοριών από τον αρμόδιο ανακριτή. Οσον αφορά την υπόθεση της ALTEC το ΣΔΟΕ θα αναμένει μέχρι τα μέσα Αυγούστου τις βελγικές φορολογικές αρχές να αποστείλουν τα αποτελέσματα ελέγχου της εταιρείας GENDOM προκειμένου να διαπιστωθούν εάν πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές και εάν αυτές διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της φορολογικής νομοθεσίας. Βέβαια, μέχρι σήμερα οι Βέλγοι εφοριακοί δεν έχουν ελέγξει την εταιρεία GENDOM γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά στις ελληνικές αρχές.

Ωστόσο, η ενδοκοινοτική αρωγή για τη διευκόλυνση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει χρονικό όριο τριών μηνών και λήγει στις 15 Αυγούστου. Στην περίπτωση που οι Βέλγοι δεν αποστείλουν στοιχεία, που να αποδεικνύουν τη νομιμότητα ή όχι των συναλλαγών των δύο εταιρειών το ΣΔΟΕ θα διαβιβάσει την έκθεση ελέγχου στον αρμόδιο εισαγγελέα με όσα ανακάλυψε και έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Σχετικά με την υπόθεση της ETBA finance μετά από διάστημα 18 μηνών, από τις αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις του κ.Ν. Χριστοδουλάκη, ο ανακριτής στα τέλη Ιουλίου θα απαγγείλει τις κατηγορίες στους εμπλεκόμενους με το σκάνδαλο, που είχε αποτέλεσμα να κάνουν φτερά από τα ταμεία της εταιρείας πλέον των 30 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εξελίξεις στην παρατράπεζα της Γλυφάδας, τη Hedley finance. Οι ιθύνοντες του ΣΔΟΕ κατάφεραν με τη βοήθεια στελέχους της εταρείας να αποκωδικοποιήσουν τις δισκέτες που είχαν κατασχέσει. Τα νέα στοιχεία όπως αναφέρουν οι διενεργούντες τον έλεγχο είναι αποκαλυπτικά και εκθέτουν σημαντικά τους ιδιοκτήτες της εταιρείας.

Στο μεταξύ διέξοδο, μέσω της εντατικοποίησης των ελέγχων στις επιχειρήσεις βρίσκει το οικονομικό επιτελείο στην προσπάθειά του να διασώσει τα μεγέθη του προϋπολογισμού. H αγορά, αν και εξασθενημένη, δέχεται χωρίς διαμαρτυρίες τους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι καταγράφουν σωρείες παραβάσεων, τονώνοντας παράλληλα τα έσοδα του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υφυπουργούς Οικονομικών Απ. Φωτιάδης, στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα βεβαιωθέντα έσοδα παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 80,4%. Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν το προαναφέρομενο διάστημα αφορούν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έκαναν χρήση των διατάξεων του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να κλείσουν τα βιβλία τους για τις χρήσεις 1993-98 και 1999-2001.

Ειδικότερα, το περιφερειακό ελεγκτικό κέντρο (ΠΕΚ) Αθηνών πραγματοποίησε 603 ελέγχους σε επιχειρήσεις και οι φόροι που βεβαιώθηκαν ανέρχονται σε 126,1 εκατ. ευρώ. Το ΠΕΚ Πειραιά διενήργησε 504 ελέγχους και βεβαίωσε φόρους ύψους 128,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 66,2% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2002.

Συνολικά τα ΠΕΚ διενήργησαν ελέγχους σε 2026 επιχειρήσεις και το ποσό που αναμένεται να εισέλθει στον κρατικό κορβανά (πρόκειται για βεβαιωθέντες φόρους και όχι για είσπραξη φόρων) θα φτάσει τα 383,5 εκατ. ευρώ. Τα τοπικά ελεγκτικά κέντρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, διενήργησαν ελέγχους σε 6.725 επιχειρήσεις και το ποσό που θα εισπραχθεί θα ανέλθει στα 348,6 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά το Εθνικό Ελεγκτικό Κέντρο οι φόροι που βεβαίωσε στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου ανέρχονται σε 534,4 εκατ. ευρώ και οι επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν ανέρχονται σε 384. H κάθε μία από αυτές θα καταβάλλει στο δημόσιο κατά μέσο όρο το ποσό των 1,4 εκατ. ευρώ.

Συνολικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών βεβαίωσαν συνολικά στο εξάμηνο φόρους ύψους 1,3 δισ. ευρώ, έναντι 750,4 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου του 2002.

Οι φόροι όμως που βεβαιώθηκαν, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των επιχειρήσεων, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να εισπραχθούν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή