Κλονίζει την Κομισιόν το σκάνδαλο Eurostat

Κλονίζει την Κομισιόν το σκάνδαλο Eurostat

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεαματικά μέτρα προς αποφυγήν μιας νέας τραγωδίας, όπως εκείνη που οδήγησε στην ανατροπή της Επιτροπής Σαντέρ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έλαβε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του υπό εξέλιξην σκανδάλου της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Eurostat, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται και Ελληνας ανώτατος υπάλληλος της υπηρεσίας.

Ετσι, χθες ανακοινώθηκε προσεχής κίνηση διαδικασίας πειθαρχικής δίωξης κατά τριών αξιωματούχων, της Eurostat, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες πολυεπίπεδες έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου και τις ποινικές διώξεις που έχουν ήδη γίνει στη Γαλλία και ενδέχεται να γίνουν μελλοντικά στο Λουξεμβούργο, όπου εδρεύει η Εurostat.

Τα ονόματα των αξιωματούχων δεν έχουν ανακοινωθεί, όμως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πρόκειται για δύο Γάλλους και έναν Ελληνα. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του ιδίου σκανδάλου έχουν ήδη απαλλαγεί των καθηκόντων τους ο Γάλλος γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Υβ Φρανσέ και ο εκ των διευθυντών της, Ντανιέλ Μπικ, επίσης Γάλλος.

Το ίδιο το σκάνδαλο αποτελεί έναν πραγματικό κυκεώνα παρατυπιών που εστιάζονται σε δύο κατευθύνσεις: την υπεξαίρεση κονδυλίων μέσω εικονικών τιμολογίων, καθώς και την ανάθεση συμβολαίων σε ιδιωτικές εταιρείες με «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς, όλα αυτά με μοχλό μια υπηρεσία που διαδραματίζει κεντρικό και κρίσιμο ρόλο στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Το πρώτο σκέλος, εκείνο των εξαφανισθέντων κονδυλίων, φέρεται να αφορά ποσά που ίσως ξεπερνούν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο ευρώ, τα οποία είχαν διοχετευθεί μέσω των προαναφερθέντων μηχανισμών σε κρυφούς λογαριασμούς της υπηρεσίας. Σε τι ακριβώς χρησίμευσαν τα κονδύλια αυτά είναι άγνωστο, όμως φαίνεται ότι δεν υπάρχουν μέχρι τούδε απτές αποδείξεις ότι οι εμπλεκόμενοι τα οικειοποιήθηκαν.

Ωστόσο, το πραγματικό ζήτημα που εγείρει η υπόθεση Eurostat είναι πολιτικό, όπως και ο βαθμός εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, κυρίως, οι πιθανότητες που υπάρχουν να έχει η Επιτροπή Πρόντι την ίδια τύχη με την Επιτροπή Σαντέρ, που απεπέμφθη προ τετραετίας εν μέσω σωρείας σκανδάλων. Αλλωστε, η υπόθεση Eurostat στην ουσία αφορά πράξεις και παραλείψεις της Επιτροπής Σαντέρ.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει η Επιτροπή Πρόντι, κυρίως από μερίδα του Ευρωπαϊκού Τύπου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν είναι ότι συνέπραξε στο ίδιο το σκάνδαλο, αλλά ότι προσπάθησε να το συγκαλύψει. Στη δίνη βρίκονται η Επιτροπή συλλήβδην αλλά και οι συναρμόδιοι για την Eurostat Επίτροποι Νιλ Κίνοκ, Μικέλε Σράγιερ και Πέδρο Σόλμπες.

Προς το παρόν, η Επιτροπή δηλώνει ότι ουδέν γνώριζε αλλά ότι τώρα πράττει το παν για να αποκαλύψει τις πραγματικές διαστάσεις του σκανδάλου και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η χθεσινή ομοβροντία εξαγγελιών και μέτρων.

Ομως το γεγονός είναι ότι η βαριά σκιά της σκανδαλολογίας έχει επιστρέψει για τα καλά στις Βρυξέλλες και οι συνέπειες για την Επιτροπή Πρόντι αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεσμό, ενδέχεται να είναι, εν τέλει, βαρύτατες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή