Ανεβάζουν τους διακόπτες οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ

Ανεβάζουν τους διακόπτες οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διακοπή των απεργιακών κινητοποιήσεων ή τη συνέχισή τους με «χαλαρή μορφή» ώς την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου που αφορά και σε θέματα της αγοράς ενέργειας, αναμένεται να αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ την προσεχή Δευτέρα. Καταλυτικό ρόλο για την αλλαγή στάσης των συνδικαλιστών είχαν οι τροποποιήσεις που ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Ακης Τσοχατζόπουλος, επί των τροπολογιών που είχαν κατατεθεί πριν από 24 ώρες.

Με τη νέα παρέμβαση του υπουργού, όπως διατυπώθηκε στην κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση επί των άρθρων του σχεδίου Νόμου για τη γεωθερμία, διατηρείται επί της ουσίας η μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας, και περιορίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρόλος του ΔΕΣΜΗΕ και της PAE. Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Αναπτυξης δεσμεύτηκε ότι την Τρίτη θα υπογράψει τη σχετική Απόφαση για τη μονάδα του Λαυρίου.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις, αίρονται οι περισσότερες από τις επίμαχες διατάξεις που περιόριζαν τη συμμετοχή της ΔΕΗ τόσο στους διαγωνισμούς μέχρι το 2007 όσο και σε αυτούς που θα ακολουθήσουν.

Αναλυτικότερα, αυξάνονται σε τρεις, οι νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος 1300 MW και διασφαλίζεται πλήρως η δημιουργία της μονάδας του Λαυρίου. Για τις νέες μονάδες θα γίνει διαγωνισμός με τη συμμετοχή και της ΔΕΗ για τη δημοπράτηση των επιπλέον 400 MW, από το αρχικό όριο των 900 MW. Υπενθυμίζεται ότι αρχικώς για τις μονάδες που θα ενταχθούν στο σύστημα, είχε τεθεί το όριο των 900 MW, για τη δημοπράτηση των οποίων είχε αποκλειστεί η ΔΕΗ.

Επίσης, αίρεται ο περιορισμός του 50% για κάθε παραγωγό όπως προβλεπόταν ότι θα ισχύσει για τις νέες μονάδες μετά το 2007. Στους νέους διαγωνισμούς η ΔΕΗ μπορεί να συμμετέχει ισότιμα, χωρίς περιορισμούς.

Η αρχική τροπολογία που είχε προκαλέσει έντονη διαμαρτυρία προέβλεπε ότι για τους επόμενους διαγωνισμούς ουδείς παραγωγός μπορεί να συνάπτει συμβάσεις πάνω από το 50% της ισχύος που θα δημοπρατεί κάθε χρόνο ο ΔΕΣΜΗΕ.

Μία τρίτη τροποποίηση περιορίζει τον αποφασιστικό ρόλο του ΔΕΣΜΗΕ στη διαχείριση των παλαιών μονάδων, οι οποίες τίθενται σε ψυχρή εφεδρεία. Στο εξής δίδεται στη ΔΕΗ η δυνατότητα να ανανεώσει το δυναμικό της μέχρι 1600 MW. H διαχείριση των παλαιών μονάδων από τον ΔΕΣΜΗΕ θα γίνεται με σύμβαση στην οποία θα προκαθορίζεται η τιμή.

Επίσης, δίδεται η δυνατότητα στη ΔΕΗ να διεκδικήσει το 50% της τρίτης νέας μονάδας, πέραν του Λαυρίου για να της δοθεί άδεια.

Σημαντική θεωρείται και δέσμευση του υπουργού να αναλάβει το Ανάπτυξης την εποπτεία όλων των διαγωνισμών και να περιοριστεί στη γνωμοδότηση ο ρόλος του ΔΕΣΜΗΕ και της ΡΑΕ.

Το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι με τις ανωτέρω βελτιώσεις του νομοθετικού πλαισίου δεν διαταράσσεται η διαδικασία της απελευθέρωσης, καθώς εξασφαλίζεται η δημιουργία 4 ιδιωτικών μονάδων, ύψους 800 εκατομμύριων ευρώ στη Βοιωτία. Συνολικά επιτυγχάνεται από σήμερα η απελευθέρωση του 12% της αγοράς, ενώ από το 2007 απελευθερώνεται το 30%.

Πάντως, από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ διεκδικεί και την εξασφάλιση δεσπόζουσας θέσης στην εμπορία και μεταπώληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή