ΕΒΔΟΜΑΔΑ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήθηκαν κατά 216% σε μια δεκαετία οι τιμές των κατοικιών στο Λονδίνο

Σε μία από τις πιο «θερμές» αγορές ακινήτων του πλανήτη εξελίχθηκε το Λονδίνο, αν όχι ολόκληρη η Βρετανία, κατά την τελευταία δεκαετία. Πολλοί μιλούσαν ακόμη και για «φούσκα» ακινήτων. Αν και κατά το τελευταίο εξάμηνο φαίνεται να γίνεται μια σημαντική διόρθωση των τιμών, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τη συνέχεια.

Σύμφωνα με τη στεγαστική τράπεζα Nationwide, οι τιμές των κατοικιών στο Λονδίνο έχουν αυξηθεί κατά 216% μέσα σε μια δεκαετία, ενώ σε ολόκληρη τη Βρετανία η αύξηση ήταν 150%. Πρόκειται για μια δεκαετία που ο πληθωρισμός ήταν ιδιαίτερα χαμηλός και μια αγορά ώριμη, που δεν δικαιολογεί τεράστιες αυξήσεις από την ανάπτυξη νέων εκτάσεων.

Σύμφωνα με τη Nationwide στο προηγούμενο τρίμηνο καταγράφηκε για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια μείωση των τιμών των κατοικιών στο Λονδίνο κατά 0,9%. Ωστόσο, κτηματομεσίτες ανεβάζουν την πτώση των τιμών στο 5-10%. Ακόμη κι έτσι δεν φαίνεται να υλοποιείται η πρόβλεψη ορισμένων οικονομολόγων για κατάρρευση των τιμών. Αν και οι κτηματομεσίτες θεωρούν πως η αγορά πλέον σταθεροποιήθηκε, άλλοι, όπως η εταιρεία οικονομικών συμβούλων Capital Economics, θεωρούν ότι οι λονδρέζικες κατοικίες είναι υπερτιμημένες κατά 20-30% και προβλέπουν πτώση των τιμών κατά 15-20% στην επόμεδη διετία.

Αλλά η προχθεσινή νέα μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1955, στο 3,50%, προσφέρει εκ νέου στήριξη στην αγορά ακινήτων καθώς χαμηλώνει το κόστος των στεγαστικών δανείων. Ρόιτερς

Πτώση της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής

Μείωση 1,3% παρουσίασε στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου η βιομηχανική παραγωγή, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Αντίθετα, τον Μάιο η μεταποίηση έδειξε να συνέρχεται (με άνοδο 1,7%) έπειτα από συνεχή πτωτική πορεία τεσσάρων μηνών.

Στο μεταξύ, οι ελληνικές βιομηχανίες προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον περιορισμό των μεριδίων αγοράς τους, επιλέγουν να πουλάνε φθηνότερα στο εξωτερικό και ακριβότερα στο εσωτερικό. Από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι τον Μάιο του 2003 αυξήθηκαν κατά 1,6% οι τιμές που οι βιομηχανίες πωλούσαν τα προϊόντα τους στην εγχώρια αγορά. Τον ίδιο μήνα οι τιμές των πωλούμενων προϊόντων στην εξωτερική αγορά σημείωσαν μείωση 3,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή