EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H νέα συλλογική σύμβαση στις Τεχνικές Επιχειρήσεις

Κατατέθηκε στο υπουργείο Εργασίας η διοικητική απόφαση, με την οποία ρυθμίζονται οι όροι αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις Μελετητικές και Εργοληπτικές Τεχνικές Επιχειρήσεις όλης της χώρας.

Η νέα συλλογική σύμβαση αφορά περισσότερους από 30.000 μισθωτούς. Προβλέπει αύξηση έως 6%, αναδρομικά στους βασικούς μισθούς και τα ημερομίσθια.

Η σύμβαση είναι μονετούς διάρκειας. Προβλέπει ένταξη στο μισθολόγιο των γεωπόνων και δασολόγων και ρυθμίζει επιστημονικά επιδόματα για όλες τις κατηγορίες των πτυχιούχων AEI και TEI. Οι ειδικότητες των εργαζομένων που περιλαμβάνονται στη σύμβαση είναι οι εξής: α. Διπλωματούχοι Μηχανικοί AEI β. Γεωλόγοι – γεωπόνοι – δασολόγοι Π.Ε. (Γεωτεχνικοί Π.Ε.) γ. Πτυχιούχοι Μηχανικοί TEI δ. Εργοδηγοί – σχεδιαστές ε. Λογιστές και βοηθοί λογιστών στ. Διοικητικό προσωπικό ζ. Φύλακες, νυχτοφύλακες, θυρωροί.

Συνεδριακός τουρισμός

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Εδώ και περίπου ένα χρόνο το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών Θεσσαλονίκης υπέβαλε στον ΕΟΤ τρία σχέδια δράσης για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού της πόλης. Αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης του οργανισμού ενέκρινε τις προτάσεις αυτές, έκτοτε, όμως, παραμένουν σε κάποιο συρτάρι, χωρίς να δίδεται καμία επίσημη ενημέρωση για την τύχη τους, όπως καταγγέλλει ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Γραφείου Βασ. Μπρόβας. «Οι συνεργάτες του προέδρου του ΕΟΤ Ιω. Πατέλη με διάφορες αστείες δικαιολογίες αποφεύγουν μέχρι σήμερα να μας ενημερώσουν», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση. Αντίθετα, όπως υποστηρίζει ο κ. Μπρόβας, «ο ΕΟΤ βρήκε τα κονδύλια για να συγχρηματοδοτήσει την παραγωγή μιας νέας σειράς βερνικιών για τα νύχια που θα φέρουν τα ονόματα ελληνικών νησιών, ενώ επιχορηγούνται από τις δημόσιες δαπάνες με 30 εκατ. ευρώ τα ξενοδοχεία Β’ κατηγορίας Αθηνών για εκσυγχρονισμό εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων». Η επιχορήγηση αυτή, κατά τον κ. Μπρόβα, συμπεριελάμβανε και τα ξενοδοχεία ολυμπιακών πόλεων, δηλαδή, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, των Πατρών και του Ηρακλείου «πλην όμως ο «Αθήνα 2004» δεν βρήκε ούτε ένα ξενοδοχείο της αρεσκείας του σε αυτές τις πόλεις».

Ηλεκτρονική υποβολή πινάκων

Ηλεκτρονικά θα υποβάλουν οι υποκείμενοι στον φόρο, ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων, τους αρχικούς εμπρόθεσμους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες ενδοκοινοτικών παραδόσεων και αποκτήσεων σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Την υποχρέωση υποβολής των τριμηνιαίων πινάκων έχουν οι υποκείμενοι των οποίων η αρμόδια ΔΟΥ είναι ενταγμένη στο σύστημα TAXIS. Οι υπόχρεοι ύστερα από αίτηση-εγγραφή τους στο ειδικό δίκτυο (taxisnet) πιστοποιούνται από τη γενική γραμματεία πληροφορικών συστημάτων και λαμβάνουν όνομα και κωδικό χρήστη. H ηλεκτρονική υποχρέωση υποβολής των ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών παραδόσεων και αποκτήσεων αφορούν πράξεις οι οποίες διενεργήθηκαν από 1-7-2003.H παραπάνω υποχρέωση με ηλεκτρονικό τρόπο δεν ισχύει και συνεπώς επιτρέπεται η υποβολή τους σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ στις εξής περιπτώσεις: α) Από τους υποκείμενους που η επιχείρησή τους έχει τεθεί σε εκκαθάριση, πτώχευση, αδράνεια κ.λπ.β) Από τις επιχειρήσεις που μετασχηματίζονται. γ) Από το δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους δήμους και τις κοινότητες, τους συνεταιρισμούς, την Τράπεζα της Ελλάδος και γενικά τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. δ) Από τους υποκείμενους που δεν έχουν υποχρέωση υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή