Αγώνας δρόμου για τις αποκρατικοποιήσεις

Αγώνας δρόμου για τις αποκρατικοποιήσεις

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διέξοδο στις αποκρατικοποιήσεις ψάχνει τώρα ο κ. Χριστοδουλάκης σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στην οικονομία. Οι οικονομικές εξελίξεις θα είναι και το αντικείμενο της σημερινής επίσκεψης του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. N. Γκαργκάνα στον πρωθυπουργό. Οι διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα της οικονομίας είπε χθες ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, υπογραμμίζοντας ότι διασφαλίζουν ανταγωνιστικότητα απασχόληση και μείωση του δημόσιου χρέους.

Ο υπουργός Οικονομίας επιλέγει για μια ακόμη φορά να κινηθεί επιθετικά στην οικονομία, προσδοκώντας ότι θα βοηθηθεί και από το διεθνές σκηνικό που δείχνει τάσεις για μεσοπρόθεσμη βελτίωση.

Κάλεσε τους παρενοχλούντες το Χρηματιστήριο (πολιτικά ή κομματικά) να σταθούν μακριά από τη Σοφοκλέους, ενώ διακριτική κριτική μέσω της μη κριτικής, άσκησε και στη δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας ότι «δεν σχολιάζει τις αποφάσεις της».

Ο κ. Χριστοδουλάκης απένειμε εύσημα στα ελληνικά εποπτικά όργανα του χρηματιστηρίου, υπογραμμίζοντας ότι είναι υψηλής ποιότητας και εφάμιλλα των διεθνών. Επιχείρησε να αναδείξει το τεράστιο θεσμικό έργο -όπως είπε- που συντελέσθηκε την τελευταία διετία στην κεφαλαιαγορά και είναι κατά το ίδιο από τα πλέον αξιόλογα στο δυτικό κόσμο.

Οσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα καταφέρει να εισπράξει φέτος 3 δισ. ευρώ, για να μειώσει ισόποσα το δημόσιο χρέος. Μέχρι τις 14 Ιούλιου όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα δημόσια ταμεία είχαν εισπράξει 1,4 δισ. ευρώ που θα ανέλθουν στα 1,84 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Σήμερα το Δημόσιο θα διαθέσει στις ενδιαφερόμενες τράπεζες το 33,4% της EXAE, εισπράττοντας 89 εκ. ευρώ.

Η εισαγωγή του 25% Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς θα γίνει στο Χρηματιστήριο στις 23, 24 και 25 Ιουλίου με προσδοκόμενα έσοδα της τάξης των 50 εκ. ευρώ.

Από τη διάθεση της άδειας για το ΞΥΣΤΟ το Δημόσιο θα εισπράξει όπως είπε ο κ. Χριστοδουλάκης 300 εκ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα για τις προσφορές ολοκληρώθηκε στις 3 Ιουλίου και η προσφορά που υπέβαλε ήταν μόνο μια, η ΙΝΤΡΑΛΟΤ. Οι αρχικά ενδιαφερόμενοι, όπως εξήγησε ο υπουργός, ήταν 20 επιχειρήσεις. Για το διαγωνισμό του ΞΥΣΤΟ ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι στην παρούσα φάση εξετάζονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά της υποβληθείσας προσφοράς.

Το πρόγραμμα

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2003 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Χριστοδουλάκης προγραμματίζονται να γίνουν οι παρακάτω κινήσεις:

1) H ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας στη ΔΕΠΑ με την πώληση του 35% των μετοχών, καθώς και η εισαγωγή της ΔΕΗ στην εταιρεία με τη αγορά του εναπομένοντος 30% των μετοχών της επιχείρησης.

2) H εισαγωγή της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα στο Χρηματιστήριο με τη διάθεση του 25% των μετοχών της επιχείρησης στο επενδυτικό κοινό.

3) H εισαγωγή των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) στο Χρηματιστήριο με τη διάθεση του 25% των μετοχών της επιχείρησης στο επενδυτικό κοινό.

4) H εισαγωγή της Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας που έχει ιδρύσει η ΚΕΔ και το ΤΠΔΑ στο Χρηματιστήριο με τη διάθεση του 25% των μετοχών της επιχείρησης στο επενδυτικό κοινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή