«Πράσινο φως» στο «ευρωπαϊκό διαβατήριο» επιχειρήσεων

«Πράσινο φως» στο «ευρωπαϊκό διαβατήριο» επιχειρήσεων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες – Κωνσταντίνου Καλλέργη

Την έγκριση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έλαβε χθες η δημιουργία του λεγόμενου «ευρωπαϊκού διαβατηρίου» ή πληροφοριακού εντύπου εταιρειών που επιθυμούν να αντλήσουν κεφάλαια από αγορές του εξωτερικού, συμπληρώνοντας έτσι ένα σημαντικό κομμάτι του «παζλ» του ενιαίου ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού χώρου.

Το «διαβατήριο» είναι ένα ενιαίο πληροφοριακό έντυπο, το οποίο θα εκδίδεται με ευθύνη του κράτους – μέλους στο οποίο εδρεύει η εταιρεία και θα έχει ισχύ σε όλα τα κράτη – μέλη. Οι εταιρείες θα πρέπει να εντάσσουν σε αυτό συγκεκριμένες πληροφορίες για την οικονομική τους κατάσταση και τις δραστηριότητές τους, με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, ενώ προβλέπονται ενιαίοι, κανόνες για τη δημόσια προσφορά μετοχών, με ενιαίους ορισμούς για τις διάφορες πτυχές της διαδικασίας και, φυσικά, τη χρήση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων για όλες τις παρεχόμενες στους επενδυτές πληροφορίες.

Στόχος του «διαβατηρίου» είναι να διευκολύνει την πανευρωπαϊκή αναζήτηση κεφαλαίων από τις εταιρείες, παρέχοντας πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά την πραγματική κατάσταση μιας εταιρείας σε αναζήτηση επενδυτών. Καλύπτει δε όλες τις μορφές επενδυτικής δραστηριοποίησης, από την έκδοση μετοχών σε ξένες κεφαλαιαγορές, μέχρι την έκδοση ομολόγων και ποικίλων μορφών παραγώγων. Θα υπάρχει δε και κεντρική πρόσβαση στα «διαβατήρια» των εταιρειών προς περαιτέρω διευκόλυνση των υποψηφίων επενδυτών. Στο Συμβούλιο εγκρίθηκε άλλωστε και η γενικευμένη εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων σε όλες τις πράξεις των εισηγμένων εταιρειών από την 1η Ιανουαρίου 2005. Στην Ελλάδα, σημειώνεται, η νομοθεσία ήδη προβλέπει την προαιρετική του εισαγωγή το 2004 για τους ισολογισμούς 2003 και την υποχρεωτική χρήση τους από το 2005 για τους ισολογισμούς 2004.

Το «αγκάθι»

Ωστόσο, μέχρι στιγμής η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν είναι πλήρης, καθώς απομένει να ρυθμισθεί η ουδόλως ευκαταφρόνητη λεπτομέρεια του λογιστικού χειρισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εντός αυτών των Διεθνών Προτύπων.

Το ζήτημα αφορά τα άρθρα 32 και 39 του κανονισμού που πραγματεύονται τη λογιστική απεικόνιση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών κ.λπ. Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα ως έχουν σήμερα προβλέπουν την απεικόνιση των μεγεθών τους σε τιμές αγοράς, κάτι που, όπως εξήγησε χθες ο υπουργός Οικονομικών N. Χριστοδουλάκης, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αστάθεια της απεικόνισης αυτής σε μια εποχή στην οποία το κύριο ζητούμενο είναι, ακριβώς, η σταθερότητα. Στόχος είναι να έχει βρεθεί οριστική λύση στο θέμα μέχρι το τέλος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή