Καταναλωτικά «σούπερ» δάνεια

Καταναλωτικά «σούπερ» δάνεια

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα γενιά καταναλωτικών δανείων, πιο επιθετικών και πιο ευέλικτων, που θα καλύπτουν πολλαπλές ανάγκες των νοικοκυριών και θα προσαρμόζουν ταχύτερα την οικονομία στο μοντέλο των προηγμένων δυτικών κοινωνιών, προετοιμάζουν πυρετωδώς οι εμπορικές τράπεζες, αξιοποιώντας την πλήρη απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης, που επέβαλε από την 1η Ιουλίου η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στους επόμενους μήνες, πιθανότατα στις αρχές του προσεχούς Σεπτεμβρίου, οι τράπεζες, που μεταβάλλουν πλήρως τη στρατηγική του μάρκετινγκ, θα παρουσιάσουν ευρύτατη γκάμα νέων καταναλωτικών δανείων, όπου θα κυριαρχεί το ομαδοποιημένο «ανοιχτό καταναλωτικό» και θα καλύπτει τα πάντα από την πιστωτική κάρτα και το προσωπικό δάνειο μέχρι εκείνο για την αγορά αυτοκινήτου και οικιακής συσκευής.

Μέσω αυτού του μηχανισμού ο δανεισμός των ιδιωτών από βραχυχρόνιος, διάρκειας ενός έτους, θα επιμηκυνθεί μέχρι και 10 έτη και ουσιαστικά θα μετατραπεί σε μακροπρόθεσμο και θα δίδει ευκαιρίες για διαφορετική τιμολόγηση ανάλογα με τον πελάτη και το εύρος των προϊόντων που καλύπτει. Οι όροι των δανείων, το ύψος τους, ο χρόνος αποπληρωμής και το επιτόκιο θα ποικίλλουν ανάλογα με τον πελάτη και εμφανώς το καθεστώς χορηγήσεων θα γίνει πιο ελεύθερο και πελατοκεντρικό.

Πρόκειται για άλλη φιλοσοφία η οποία θα συνδέσει ευθέως τα νοικοκυριά και την εισοδηματική θέση τους με τις τράπεζες, ενώ εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση θα απαλύνει το βάρος των υπερδανεισμένων ιδιωτών και θα ενισχύσει το εμπόριο. Ουδείς βεβαίως αμφιβάλλει ότι θα αυξήσει τον βαθμό υπερχρέωσης των νοικοκυριών, καθιστώντας την οικονομική τους θέση πιο ευαίσθητη στις αλλαγές των επιτοκίων, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ και στη Βόρειο Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή