Μετέωροι οι διαγωνισμοί για τα δημόσια έργα

Μετέωροι οι διαγωνισμοί για τα δημόσια έργα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αέρα βρίσκονται δεκάδες διαγωνισμοί έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σύμφωνα με την οποία η μαθηματική μέθοδος επιλογής αναδόχου στα δημόσια έργα, όπως εφαρμόστηκε μέχρι τις 6 Ιουνίου 2003, είναι αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, ως προς το σκέλος που δεν επιτρέπει στους διαγωνιζόμενους να δικαιολογήσουν τις υπερβολικά χαμηλές προσφορές τους.

Την ίδια στιγμή, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με χθεσινή της επιστολή προς τις εργοληπτικές οργανώσεις προαναγγέλλει πέντε αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής του μαθηματικού τύπου. Το ΣτΕ, με την απόφαση 527/2003, επικαλείται την κοινοτική οδηγία 93/37/EOK, αλλά και τη νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (υπόθεση Lombardini). Ετσι, κρίνει ότι οι αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ που προσδιορίζουν τον μαθηματικό τύπο είναι ανίσχυρες «ως αντικείμενες στην υπερτέρας τυπικής ισχύος διάταξη του άρθρου 30 της οδηγίας 93/37/EOK, όπως έχει ερμηνευθεί από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων». Οι αποφάσεις είναι ανίσχυρες ως προς το τμήμα που περιορίζουν «το εύρος των αιτιολογιών τις οποίες μπορεί να επικαλεστεί ο διαγωνιζόμενος που υπέβαλε υπερβολικά χαμηλή προσφορά και αποκλείουν αυτομάτως από τη διαγωνιστική διαδικασία χωρίς καμία δυνατότητα αιτιολογήσεως τις εξαιρετικά υπερβολικά χαμηλές προσφορές». Σημειώνεται ότι μέχρι τις 6 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε -εν μέσω πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- αμελητέες αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής του μαθηματικού τύπου, η συγκεκριμένη μέθοδος είχε χρησιμοποιηθεί από μια μικρή ομάδα κατασκευαστών προκειμένου να ελέγχει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών. Μέσω του μαθηματικού τύπου είχαν καταφέρει να κατευθύνουν τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων στις τεχνικές εταιρείες της επιλογής τους. Παράλληλα, με χρήση του μαθηματικού τύπου, έβγαζαν εκτός διαγωνισμού όσες τεχνικές εταιρείες δεν συμμετείχαν στη μοιρασιά των μεγάλων και μικρότερων έργων, μέσω της κατάθεσης προσυμφωνημένων προσφορών. Στην ουσία, δεν επιτρεπόταν σε όσους καταθέτουν χαμηλή προσφορά (δηλαδή εκτός του πλαισίου που έχει καθορίσει το κατασκευαστικό λόμπι) να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι μπορούν να εκτελέσουν φθηνότερα το συγκεκριμένο έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή