Παπαδήμος: Υπάρχει περιθώριο ελιγμών για τα επιτόκια

Παπαδήμος: Υπάρχει περιθώριο ελιγμών για τα επιτόκια

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για νέα μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) ο αντιπρόεδρός της Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της ιταλικής εφημερίδας Corriere dell Sera. Ο κ. Παπαδήμος είπε ότι η κατάσταση έχει αλλάξει ελάχιστα από τον Ιούνιο, όταν έγινε η τελευταία μείωση των επιτοκίων του ευρώ, και πρόσθεσε ότι «τα τρέχοντα επιτόκια βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, τα οποία, μαζί με την παγκόσμια ανάκαμψη, θα υποστηρίξουν μια σταδιακή ανάκαμψη από το δεύτερο μισό του 2003 και κατά το 2004». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «ενδέχεται να έχουμε περιθώριο ελιγμών στο μέλλον αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από νέες πληροφορίες που θα μας επιτρέψουν να προσδιορίσουμε αν χρειάζονται περαιτέρω μειώσεις». H EKT περιμένει ανάπτυξη 0,7% φέτος, 1,5% το 2004 και 2,5% το 2005 για τη Ζώνη του Ευρώ.

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι «ο κίνδυνος για αντιπληθωρισμό στη Ζώνη του Ευρώ είναι πολύ χαμηλός, μηδενικός» χάρη στην πολιτική της EKT που φροντίζει να διατηρείται μεσοπρόθεσμα ο ρυθμός πληθωρισμού κάτω αλλά κοντά στο 2%.

Ακόμη, παραδέχθηκε ότι η άνοδος του ευρώ έχει μειώσει το περιθώριο κέρδους των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αλλά τόνισε και τις θετικές επιπτώσεις που είχε στην υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή