Οδηγείται σε νέα αναβολή η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων

Οδηγείται σε νέα αναβολή η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα αναβολή οδηγείται η πολυσυζητημένη εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, καθώς η απροθυμία της αγοράς «αναγκάζει» την κυβέρνηση να οπισθοχωρεί συνεχώς από τις αρχικές θέσεις.

Κυβέρνηση και επιχειρήσεις αναμένουν τις τελικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και, όπως όλα δείχνουν, ούτε το 2004 δεν πρόκειται να εφαρμοσθούν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Μέχρι πρότινος στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έκαναν λόγο για ταύτιση του χρόνου εφαρμογής με τα χρονικά περιθώρια που ορίζει η Κοινότητα (2005), αλλά οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν απ’ ό,τι φαίνεται σε περαιτέρω μετάθεση του χρόνου εφαρμογής των ΔΛΠ μέχρι το 2007.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ζητήσει από την Κοινότητα να εξαιρεθούν από την υποχρέωση εφαρμογής του μέτρου μέχρι το 2007. Σημειώνεται ότι η E.E. σκοπεύει να υιοθετήσει από το 2005 τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα με στόχο τη βελτίωση της καταγραφής των οικονομικών αποτελεσμάτων των 7.000 εισηγμένων εταιρειών στις αγορές της, αλλά οι αντιδράσεις που εκφράζονται αναμένεται να καθυστερήσουν τόσο το χρόνο εφαρμογής τους όσο και την ολοκλήρωση των νέων κανόνων που θα διέπουν τα ΔΛΠ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΟΕΛ κ. Χ. Αλαμάνου, «Η επικείμενη εφαρμογή τους με τους ισολογισμούς των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας.

Σίγουρα, τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα δεν θα αποτελέσουν «πανάκεια» για την «κάθαρση» του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εισηγμένων σε αυτό εταιρειών, όμως η εφαρμογή τους θα συμβάλει στην ενίσχυση των κανόνων λογιστικής διαφάνειας που θα πρέπει να τηρούν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι κανόνες και οι αρχές αυτές κατάρτισης των οικονομικών τους καταστάσεων θα αποτελέσουν ένα ισχυρό «τονωτικό» μέτρο για τη βελτίωση της «εικόνας» του Χρηματιστηρίου.

Με τον τρόπο αυτόν θα ενισχυθεί η αξιοπιστία των οικονομικών καταστάσεων, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά θα αποκτήσει υψηλότερη ρευστότητα προσελκύοντας έτσι ξένα κεφάλαια από άλλες διεθνείς κεφαλαιαγορές».

Παράγοντες που συνδράμουν

Πάντως, τη προστασία των μικροεπενδυτών από τη χαμένη αξιοπιστία των οικονομικών καταστάσεων που βάλλεται σθεναρά το τελευταίο διάστημα συνεπεία των λογιστικών ατασθαλιών στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν εξ ολοκλήρου τα ΔΛΠ. O ρόλος των ορκωτών ελεγκτών λογιστών, οι καλύτερες διοικήσεις των επιχειρήσεων και ο ουσιαστικός ρόλος των εποπτικών αρχών είναι οι παράγοντες που μπορούν να συνδράμουν τόσο στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των ισολογισμών όσο και στην προστασία του επενδυτικού κοινού.

Τα ασύμβίβαστα που θεσπίστηκαν (με πρόσφατο νόμο) και τα υψηλά πρόστιμα, αναμένεται να λειτουργήσουν εξυγιαντικά σε ένα διαμορφωμένο κλίμα γενικής αμφισβήτησης που κορυφώθηκε διεθνώς με την υπόθεση Εnroστις ΗΠΑ και καταδείχθηκε ως μείζον θέμα στην Ελλάδα με αφορμή τις σοβαρές παραλείψεις των ελεγκτικών οργάνων στην περίπτωση της ETBA Finance.

H εντύπωση που επικρατεί στη χώρα είναι πως ο έλεγχος και οι παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών δεν φωτίζουν πάντα την αλήθεια για σημαντικές παραμέτρους που αναφέρονται στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων.

Βέβαια, πέραν των συζητήσεων που διεξάγονται σε επίπεδο υπουργών το θέμα που τίθεται εντός των ελληνικών συνόρων είναι κατά πόσον οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες για την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων σε ένα χρόνο από τώρα;

Ο πρόεδρος του ΣΟΕΛ αναφέρει ότι «πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο απαιτεί πολλή δουλειά, αρκετό χρόνο και ένα σχετικό κόστος για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογος προβληματισμός υπάρχει και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως, π.χ. στην Γερμανία, οι οποίες ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την όσο δυνατόν μεγαλύτερη αναβολή του θέματος ακόμη και πέρα από το 2005, δηλαδή μέχρι το 2007.

Τον προβληματισμό αυτόν θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν επιλύσει όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται τόσο η προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου όσο και η πρώτη τους εφαρμογή και η οποία ενδέχεται να διαμορφώσει «λογιστικά» κέρδη ή ζημιές, γεγονός που ίσως επιφέρει την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για τη διανομή κυρίως αυτών των κερδών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή