Υπερεπενδύουμε σε ακίνητα

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αγορά των ακινήτων διατηρεί τη δυναμική της, διαπιστώνει έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, παρά την υπεραύξηση κατά 63% σε αποπληθωρισμένες πραγματικές τιμές που κατεγράφη στην τελευταία επταετία. Στην ίδια έκθεση, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, σημειώνεται πως η τρέχουσα αξία του αποθέματος των ακινήτων υπερβαίνει τα 650 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 605% του διαθεσίμου εισοδήματος, τη στιγμή που η αντίστοιχη αναλογία στην Ευρωζώνη είναι 390%. Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, ανάλογες εξελίξεις κατεγράφησαν στις αγορές ακινήτων των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα αυτήν την περίοδο να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης και υποχώρησης.

«Στην Ελλάδα, παρά την επιβράδυνση που σημειώθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2002, οι ανατιμητικές τάσεις παραμένουν ισχυρές», υπογραμμίζεται στην έκθεση της Εθνικής Τράπεζας. Εκτίμηση που αιτιολογείται από τον μικρό ακόμη, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, βαθμό αξιοποίησης των στεγαστικών δανείων, τη ροπή των Ελλήνων προς την ιδιοκτησία ακινήτων (η ιδιοκατοίκηση φθάνει στο 80% και το 30% διαθέτει εξοχική κατοικία) και τη ζήτηση που δημιουργούν οι μετανάστες, οι οποίοι «καταλαμβάνουν» τις λαϊκές συνοικίες, με αποτέλεσμα να προκαλούν εσωτερικές μετακινήσεις των εγχωρίων προς ακριβότερες περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή