Πρόστιμα και παραπομπή στον εισαγγελέα για φέτα–μαϊμού της «Κολιός»

Πρόστιμα και παραπομπή στον εισαγγελέα για φέτα–μαϊμού της «Κολιός»

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον εισαγγελέα παραπέμπονται από το υπουργείο Ανάπτυξης η εταιρεία «Κολιός» για παράβαση του κώδικα τροφίμων & ποτών και η «Σπ. & Ιωαν. Μαρμαρινός O.E.» για υπερκοστολόγηση σε εισαγωγές πατάτας, ενώ ταυτόχρονα τους επιβάλλονται πρόστιμα 100.000 ευρώ και 30.000 ευρώ αντιστοίχως. Ειδικότερα, με αξιοσημείωτη καθυστέρηση και αφού είχε προηγηθεί η απόσυρση της ιστοσελίδας της «Κολιός» στο Ιντερνετ ευθύς μόλις ενημερώθηκε σχετικώς το υπουργείο Γεωργίας, ο ΕΦΕΤ ασχολήθηκε προ τριημέρου με το περιεχόμενο της επίμαχης διαφήμισης της εταιρείας στο Διαδίκτυο. Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΕΤ, λοιπόν, έκρινε ότι με τα στοιχεία που περιέχει στην ιστοσελίδα της η «Κολιός» παραβιάζει τον κώδικα τροφίμων και ποτών, δημιουργεί σύγχυση και παραπλάνηση στον καταναλωτή αλλά και γενικότερη βλάβη στην εμπορική αξιοπιστία της φέτας ως «εθνικού προϊόντος κατοχυρωμένης ονομασίας προέλευσης και σύνθεσης». H «Κολιός» διαφήμιζε ελληνική φέτα από… αγελαδινό γάλα, ενώ όπως είναι γνωστό η νομοθεσία ορίζει ως ελληνική φέτα αυτή που παράγεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα και προς τούτο έχουν δοθεί ουκ ολίγες μάχες… H υπόθεση, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμωνας Κουλούρης, θα παραπεμφθεί και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σε ό,τι αφορά στη «Σπ. & Ιωαν. Μαρμαρινός O.E.», που εδρεύει στου Ρέντη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης διαπίστωσαν ότι στις εισαγωγές πατάτας από τον ιταλικό οίκο Lamanna Vito Donato πέτυχε -με το τέχνασμα των μειωμένων ποσοτήτων στα τιμολόγια εισαγωγής- υψηλότερες τιμές πώλησης με μεγάλα ποσοστά χονδρεμπορικού κέρδους, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 80%. Από τα στοιχεία των τιμολογίων εισαγωγής το διάστημα 25 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου, προκύπτει ότι εισήχθησαν 177.820 κιλά ενώ στην πραγματικότητα οι ποσότητες που παρελήφθησαν ανέρχονταν σε 232.126,80 κιλά. Ετσι, η εν λόγω εταιρεία υπερκοστολόγησε 54.306,80 κιλά πατάτας.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης τόνισε ότι το υπουργείο θα είναι αμείλικτο στις περιπτώσεις παραβάσεων, επισημαίνοντας πως οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να είναι εξονυχιστικοί και ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες τόσο του υπουργείου όσο και των νομαρχιών θα ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό διότι το υπάρχον αριθμητικά δεν επαρκεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή