ΕΒΔΟΜΑΔΑ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τύχη των προσφυγικών στους Αμπελοκήπους

Τον προσεχή Νοέμβριο αναμένεται να κριθεί οριστικά, στο ΣτΕ, το μέλλον των προσφυγικών κατοικιών στους Αμπελοκήπους. Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) επιχειρεί για μακρό χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε έργα ανάπλασης των προσφυγικών, έχοντας προκρίνει δύο εξ αυτών να παραμείνουν ως διατηρητέα κτίσματα, ενώ στη θέση των υπολοίπων θα δημιουργηθούν πάρκο και δύο συγκροτήματα σύγχρονων κατοικιών. Η ΚΕΔ έχει προσφέρει το ποσό των 52.820 ευρώ για την αποζημίωση του ιδιοκτήτη της κάθε κατοικίας, αλλά δεν συμφώνησαν όλοι με το ποσό αυτό, τη στιγμή που η σημερινή αγοραία αξία των κατοικιών έχει εκτιμηθεί ότι δεν ξεπερνά τα 29.347 ευρώ. Ως εκ τούτου, ορισμένοι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας να μην εκτελεστεί το έργο, το οποίο έχει συνδεθεί με τα έργα ανάπλασης της πόλης εν όψει του 2004.

Εμπόδια σε επενδυτικές ακινήτων

Οι δυσκολίες που εμφανίζει ο νόμος περί Εταιρειών Επένδυσης σε Ακίνητη Περιουσία, φαίνεται ότι έχει αποτρέψει πολλές από τις εταιρείες που ίσως να δήλωναν συμμετοχή. Μία από αυτές είναι και η Ερμής Ακινήτων, η οποία παρά το γεγονός ότι διαθέτει το απαιτούμενο χαρτοφυλάκιο ακινήτων εισοδήματος, ενώ παράλληλα είναι και σε θέση να το εμπλουτίζει διαρκώς, λόγω της δραστηριότητάς της, δεν πρόκειται να δραστηριοποιηθεί άμεσα σε αυτόν τον κλάδο. Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου στελέχους της εταιρείας, ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι δεν επιτρέπεται στη διοίκηση των εταιρειών αυτών να πωλούν ακίνητα, όταν εκείνες κρίνουν σκόπιμο. Η διάταξη που υποχρεώνει την εταιρεία να διατηρήσει ένα συγκεκριμένο ακίνητο στο χαρτοφυλάκιό της για περίοδο 12 μηνών, ουσιαστικά την αφήνει έκθετη στην κυκλικότητα της αγοράς, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επωφεληθεί μια πιθανή άνοδο, πωλώντας το ακίνητο, ή να θωρακιστεί από μια επερχόμενη πτώση των αξιών, επίσης πωλώντας.

Στο στόχαστρο η Ανάβυσσος

Παρά την πρόσφατη δικαστική απόφαση που αναγνώριζε ότι παρήλθε διάστημα 20ετίας χωρίς ο ΕΟΤ να προχωρήσει σε αξιοποίηση του απαλλοτριωθέντος οικοπέδου που διαθέτει στην Ανάβυσσο (για το διάστημα από το 1970, όταν κηρύχθηκε απαλλοτριωτέο, μέχρι και το 1990) κι επέβαλλε την άρση της απαλλοτρίωσης, η ΕΤΑ, αισιοδοξεί ότι θα δικαιωθεί στο Εφετείο. Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι κατά το επίμαχο διάστημα, ο τότε ΕΟΤ είχε προχωρήσει σε έργα, όπως η εξυγίανση των αλυκών της έκτασης των 1.600 στρεμμάτων και η δημιουργία οδικού δικτύου. Σύμφωνα με τη μελέτη για το έργο, το οποίο σημειωτέον βρίσκεται στη β΄ φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίησή του, προβλέπεται η διάθεση 600 στρεμμάτων για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή