Κλείνουν οι εκκρεμότητες για τις μικρές κρατικές τράπεζες

Κλείνουν οι εκκρεμότητες για τις μικρές κρατικές τράπεζες

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξ εκαθαρίζει ο ορίζοντας στις μικρές κρατικές τράπεζες. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο οδηγείται σε συγχώνευση με την Αττικής και βασικό μέτοχο το ταμείο των μηχανικών (ΤΣΕΜΕΔΕ), ενώ εξετάζεται η είσοδος στο σχήμα και του Ταμείου Υγειονομικών (ΤΣΑΥ). Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προγραμματιστεί σχετική σύσκεψη για την ερχόμενη εβδομάδα. Αν η λύση αυτή υλοποιηθεί στον νέο τραπεζικό οργανισμό που δημιουργείται, θα έχουν βαρύνουσα συμμετοχή τα ασφαλιστικά ταμεία με ισχυρά διαθέσιμα.

Από την άλλη πλευρά, σε χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη, αποφασίστηκε η διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή του ποσοστού που διαθέτει το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) στη Γενική Τράπεζα, ενώ ο αγοραστής θα αναλάβει και τη διοίκηση της τράπεζας.

Αυτήν τη στιγμή δεν είναι γνωστό αν έχει εκδηλωθεί από εγχώριο ή ξένο επενδυτή ενδιαφέρον για την αγορά της τράπεζας, αλλά όπως ανακοινώθηκε, η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση ξένου οίκου που έχει αναλάβει την υπόθεση ως σύμβουλος. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Γενικής, το ΜΤΣ διέθετε μικρότερο ποσοστό και χωρίς το μάνατζμεντ.

«Πακέτο» Εθνικής σε ξένους

Στη διάθεση, σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, μετοχών της Εθνικής Τράπεζας προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη διερευνάται η αγορά και πιστεύεται ότι εφόσον η διεθνής συγκυρία είναι ευνοϊκή, η έκδοση θα απορροφηθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Με τον τρόπο αυτό, το Δημόσιο θα έχει έσοδα αμέσως, αλλά και δεν θα διαταραχθούν οι ισορροπίες στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου της μεγάλης τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή