Οι έξι βασικές μέθοδοι της παράνομης διακίνησης πετρελαιοειδών

Οι έξι βασικές μέθοδοι της παράνομης διακίνησης πετρελαιοειδών

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές έχουν καταγράψει παράνομη διακίνηση πετρελαιοειδών προϊόντων, κυρίως σε έξι πεδία.

1) H αδυναμία εξακρίβωσης των παραγγελιών εφοδιασμού ακτοπλοϊκών σκαφών ή πλοίων εσωτερικού – εξωτερικού μέσω εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών ή μέσω αντιπροσώπων -παραγγελιοδόχων (traders). Οφείλεται κυρίως στην έλλειψη μηχανοργάνωσης των καθ’ ύλην αρμόδιων τελωνείων (A΄ Πειραιά – Z΄ Πειραιά – ΣΔΟΕ) για διασταύρωση και παρακολούθηση των σχετικών εφοδιασμών.

2) H μη παράδοση της παραγγελλόμενης ποσότητας καυσίμου, λόγω εικονικής εμφάνισης του εφοδιαζόμενου πλοίου.

3) H δυνατότητα παράδοσης από τα δεξαμενόπλοια (Σλέπια) μικρότερης ποσότητας από την εμφανιζόμενη ως παραληφθείσα από το εφοδιαζόμενο σκάφος και διοχέτευση της υπόλοιπης ποσότητας παράνομα στην εσωτερική κατανάλωση.

4) Τα ίδια φαινόμενα παρατηρούνται κατά τους εφοδιασμούς τουριστικών επαγγελματικών σκαφών και αλιευτικών. Δηλαδή, τα βυτιοφόρα οχήματα έχουν τη δυνατότητα να εμφανίζουν πολλαπλές παραδόσεις ναυτιλιακών καυσίμων, καθώς επίσης και μεγαλύτερες από τις πραγματικά παραληφθείσες με παράλληλη μη τήρηση των προβλεπόμενων υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία.

5) Για τις ποσότητες των καυσίμων που εξάγονται κυρίως στις χώρες της Βαλκανικής, παρατηρήθηκαν και έχουν διαπιστωθεί πράξεις λαθρεμπορίας, με τις μεθόδους των εικονικών εξαγωγών και το εμπόρευμα να διατίθεται στην εσωτερική κατανάλωση, με τη μέθοδο της αλλαγής του φορτίου (π.χ. φορτώνει βενζίνη και εξάγει σκέτο νερό) ή με τη μέθοδο της νοθείας (νόθευση της μισής τουλάχιστον ποσότητας με υποκατάστατα πετρελαίου).

6) Εχει παρατηρηθεί πως κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο που η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εξομοιούται σχεδόν με το πετρέλαιο κίνησης, οι διάφοροι παραγγελιοδόχοι των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και οι αντιπρόσωποί τους που διαθέτουν παράνομους αποθηκευτικούς χώρους, να προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης με μειωμένη τιμή, σε υπερβολικές ποσότητες, λίγο πριν από τη λήξη της χειμερινής περιόδου και να το διαθέτουν την καλοκαιρινή περίοδο σαν πετρέλαιο κίνησης σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που επίσημα διαμορφώνονται από το κράτος, με αποτέλεσμα αφ’ ενός τον αθέμιτο ανταγωνισμό, αφ’ ετέρου την απώλεια των νομίμων εσόδων του κράτους από αυτήν την παράνομη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή