Στον εισαγγελέα τριάντα πωλητές λαϊκών αγορών για κερδοσκοπία

Στον εισαγγελέα τριάντα πωλητές λαϊκών αγορών για κερδοσκοπία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο για τον εισαγγελέα «έδειξε» σε περίπου τριάντα πωλητές λαϊκών αγορών ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμωνας Κουλούρης, καθώς εντοπίσθηκαν να πωλούν με υπερβολικό περιθώριο κέρδους ή να ακολουθούν παραπλανητική για τον καταναλωτή τακτική. Ταυτοχρόνως, κατά τη χθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών του κλάδου -δίνοντας για άλλη μια φορά το στίγμα της πολιτικής που ακολουθεί- ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο θα είναι αμείλικτο σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας και παραβάσεων των όσων αγορανομικώς ορίζονται, επισημαίνοντας ότι είναι και δική τους ευθύνη η απομόνωση τέτοιου είδους φαινομένων.

Κέρδος 230%

Από τους εντατικούς ελέγχους των τελευταίων εβδομάδων, διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων στους πάγκους των λαϊκών αγορών και ειδικότερα υπερβολικό κέρδος που σε κάποιες περιπτώσεις έφθανε στο 230% (!), απουσία των σχετικών πινακίδων με τις τιμές, διαφορετικές τιμές κατά περίπτωση, μη ευκρινής αναγραφή των τιμών κ.ά. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, προκύπτει ότι σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων οι λαϊκές έχουν υψηλότερες τιμές απ’ ότι άλλα δίκτυα διανομής (οπωροπωλεία, σούπερ μάρκετ).

Οι έλεγχοι, όπως είπε ο κ. Κουλούρης στη χθεσινή συνάντηση, θα εντατικοποιηθούν περαιτέρω και ζήτησε τη συνδρομή τους στην προσπάθεια της κυβέρνησης για συγκράτηση των τιμών και προστασία του καταναλωτή από παραπλανητικές τακτικές. H κυβέρνηση, πρόσθεσε, στηρίζει τις λαϊκές αγορές, οι οποίες όμως πρέπει να λειτουργούν σωστά με διαφάνεια και να παρέχουν πραγματικά χαμηλές τιμές.

Μεταξύ των αιτημάτων που έθεσαν παραγωγοί και πωλητές ήταν η δημιουργία συνεταιρισμών που θα παρεμβαίνουν στη διακίνηση οπωροκηπευτικών σε περιόδους κρίσεων με αγορές από άλλες περιοχές της χώρας ή εισαγωγές από άλλες χώρες, καθώς και η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

Το υπουργείο βλέπει θετικά την επέκταση των ωρών λειτουργίας των λαικών αγορών, θέμα ωστόσο που θα πρέπει να συζητηθεί απο κοινού με το υπουργείο Εργασίας αλλά και το Δημοσίας Τάξεως. Σε ό.τι αφορά τους συνεταιρισμούς, ενέργεια που όμως απαιτεί τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου, το υπουργείο ζήτησε την κατάθεση από την πλευρά τους ολοκληρωμένης και ξεκάθαρης πρότασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή