H πολιτική αντιπαράθεση εν όψει εκλογών απειλεί την οικονομία

H πολιτική αντιπαράθεση εν όψει εκλογών απειλεί την οικονομία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον ασφυκτικό κλοιό του πολιτικού κύκλου φαίνεται ότι κινείται η ελληνική οικονομία. Οι πιέσεις για ικανοποίηση αιτημάτων, αλλά και οι φωνές για παροχές και υποσχέσεις με το επιχείρημα «να κερδίσουμε τις εκλογές», δυναμώνουν τόσο στην κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση. Συνέπεια αυτής της στάσης είναι ο κίνδυνος να υπάρξει πλειοδοσία παροχών και υποσχέσεων, που αν υπερβαίνουν την αντοχή της πραγματικής ανάπτυξης, εγκυμονούν κινδύνους.

Ο κυριότερος είναι να ανατραπεί η εύθραυστη δημοσιονομική ισορροπία, με άμεση επίπτωση στον πληθωρισμό, που ούτως ή άλλως κινείται σε διπλάσια επίπεδα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Είναι ενδεικτικό πως σχετική προειδοποίηση έχει απευθύνει στο παρελθόν ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. N. Γκαργκάνας και πιθανολογείται ότι θα υπάρχει σχετική αναφορά και στην ενδιάμεση έκθεση που θα καταθέσει στη Βουλή στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αλλωστε και στο παρελθόν έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις είχαν οδηγήσει στον «εκτροχιασμό» της οικονομίας, ενώ αντίθετα τα τελευταία χρόνια η αρνητική αυτή παράδοση είχε ατονήσει. O κίνδυνος επανεμφανίζεται τώρα και εν όψει της έντονης, όπως αναμένεται, πολιτικής αντιπαράθεσης, να ανοίξει νέος γύρος παροχών και υποσχέσεων και η δημοπρασία αυτή να οδηγήσει σε απότομη αύξηση του ελλείμματος του Δημοσίου.

Ο πολιτικός κίνδυνος για την οικονομία μπορεί να πυροδοτήσει άμεσα τον πληθωρισμό, ο οποίος ήδη κινείται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, επίδοση που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση ότι κάθε φορά που υπάρχει μιά έκτακτη κατάσταση, π.χ. έλλειψη φρούτων και λαχανικών λόγω του καιρού, οι επιπτώσεις στις τιμές είναι εντονότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η τάση ανόδου των τιμών διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. H κατάσταση αυτή αποδίδεται στον τρόπο διάρθρωσης των σχετικών αγορών, στις οποίες ο ανταγωνισμός είναι περιορισμένος και η διάρθρωσή τους ολιγοπωλιακή.

«Ολυμπιακές» πιέσεις

Εντονες επίσης είναι συνήθως και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από οποιαδήποτε αναστάτωση στην αγορά πετρελαίου, καθώς η κατά κεφαλήν κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα είναι υψηλότερη απ’ ό,τι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. O λόγος θεωρείται ότι είναι η διατήρηση της ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως για οικιακή χρήση σε σχετικά χαμηλή τιμή με κυβερνητικές αποφάσεις ώστε να περιοριστεί ο τιμάριθμος αλλά με επιπτώσεις στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Στα περιορισμένα πλαίσια, που ούτως ή άλλως θέτει η πραγματικότητα, κινείται η ελληνική οικονομία και παρότι η ανάπτυξη διατηρείται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για γενναίες παροχές. Πολύ περισσότερο που η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις, ο περιορισμός των οποίων περιλαμβάνεται στις κυβερνητικές προτεραιότητες. Ηδη, οι σχετικές εισηγήσεις έχουν αποκρουστεί κατά το δυνατόν, αλλά οι δαπάνες που αναγκαστικά θα γίνουν είναι τεράστιες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή