Πρόταση να δοθεί στο IKA το ποσοστό της Εθνικής που κατέχει το Δημόσιο

Πρόταση να δοθεί στο IKA το ποσοστό της Εθνικής που κατέχει το Δημόσιο

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διάθεση στο IKA του μεγαλύτερου μέρους των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα προτείνει ο σύλλογος προσωπικού της Τράπεζας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, υποστηρίζει ότι η διάθεση του μεριδίου μετοχών του Δημοσίου προς το IKA πρέπει να γίνει έναντι των αναγνωρισμένων από το κράτος οφειλών του προς το ασφαλιστικό ταμείο του ιδιωτικού τομέα. Υποστηρίζουν δε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα διευρυνθεί η συμμετοχή των φορέων της κοινωνικής ασφάλισης στο μετοχικό κεφάλαιο της ETE και θα ισχυροποιηθεί ο ρόλος της Τράπεζας. Με τη συγκεκριμένη πρόταση ο ΣΥΕΤΕ, παρότι αξιοποιεί ως αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, το οποίο υποστηρίζει ότι θα διατεθεί σε επενδυτές του εξωτερικού το μερίδιο του Δημοσίου, στην ουσία επαναφέρει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα επίλυσης του ασφαλιστικού των Τραπεζών. Εκτιμάται ότι οι τελικές αποφάσεις για τη μετάβαση των ειδικών ταμείων (κύριας σύνταξης) στο IKA και τη μεταφορά των αντίστοιχων επικουρικών είτε στην επικούρηση του IKA, είτε σε ένα ενιαίο φορέα καθυστερούν, εξαιτίας της άρνησης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών να λάβει σαφή θέση για το εάν το κράτος θα αναλάβει μερίδιο εισφοράς στο νέο καθεστώς ασφάλισης των τραπεζοϋπαλλήλων. Ηδη ο ΣΥΕΤΕ ζήτησε συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλάκη και τον διοικητή της ETE κ. Θ. Καρατζά, επιχειρώντας να εκμαιεύσει δεσμευτικές απαντήσεις.

Ταυτοχρόνως, η συνδικαλιστική οργάνωση, ζητεί με την ανακοίνωσή της να αποσαφηνίσουν, κυβέρνηση και διοίκηση της ETE, τις προθέσεις για τον ρόλο και τη φυσιογνωμία της Τράπεζας «αναγνωρίζοντας την αναγκαία και καθοριστική συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων που εκπροσωπούνται στο δ.σ. της Τράπεζας και διασφαλίζοντας το εργασιακό μέλλον των 15.000 εργαζομένων σε αυτήν»… Υπενθυμίζεται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν το 18% των μετοχών της ETE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή