Αναζητείται στρατηγικός εταίρος για την ΕΥΔΑΠ

Αναζητείται στρατηγικός εταίρος για την ΕΥΔΑΠ

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βάρος στην οικονομία συνεχίζει να ρίχνει η κυβέρνηση και προσπαθεί με εξαγγελίες να αντιστρέψει το αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ κλίμα, που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Ως πρωτεργάτης εμφανίζεται ο κ. Χριστοδουλάκης που ανακοίνωσε χθες ότι το Δημόσιο αναζητεί στρατηγικό εταίρο για την ΕΥΔΑΠ, στον οποίο θα παραχωρηθεί το 20,3% της εταιρείας. Εξ αυτών το 10,3% είναι κυριότητας του ελληνικού Δημοσίου και το υπόλοιπο 10% ανήκει στη Αγροτική Τράπεζα.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2003 και ο στρατηγικός εταίρος, όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδουλάκης, θα αναζητηθεί σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο παροχής υπηρεσιών ύδρευσης. Ηδη έχουν προσληφθεί ως σύμβουλοι αποκρατικοποίησης η SalomoSmith Barney και η Τράπεζα Πειραιώς.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου καταβάλλει προσπάθειες να εμφανίσει κινητικότητα στον χώρο των αποκρατικοποιήσεων, ελπίζοντας ότι έτσι μπορεί να διατηρηθεί ο δείκτης του Χρηματιστηρίου σε αξιοπρεπή επίπεδα.

Τράπεζες

Ο ίδιος ανέφερε χθες ότι βρίσκονται σε κίνηση οι συζητήσεις μεταξύ των διοικήσεων ΤΣΜΕΔΕ και Τράπεζας Αττικής. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Γενική Τράπεζα δεν εμπλέκεται καθόλου με την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ειδικά για τη Γενική υπογράμμισε ότι προχωράει σε αυτοτελή ιδιωτικοποίηση, όπως αποφασίστηκε και στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής, υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Ερωτώμενος για τα κυβερνητικά σχέδια αναφορικά με την Εθνική Τράπεζα, σημείωσε ότι παραμένει μακροπρόθεσμος στόχος πολιτικής, η μείωση της κρατικής παρουσίας στον τραπεζικό τομέα.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε επίσης χθες ο κ. Χριστοδουλάκης και για την εισαγωγή του 25,5% του ΟΛΠ στο Χρηματιστήριο, που θα αποφέρει στο ελληνικό Δημόσιο 55 εκ. ευρώ.

Υπέρβαση δαπανών

Με ρυθμό διπλάσιο του στόχου έτρεχαν οι δημόσιες δαπάνες στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2003. O κ. N. Χριστοδουλάκης ανέφερε χθες ότι στο εξάμηνο οι κρατικές δαπάνες κινούνταν με ρυθμό 12% έναντι στόχου 6% που προβλέπει ο προυπολογισμός.

Ανέφερε ότι η υπέρβαση των δαπανών οφείλεται σε έκτακτες δαπάνες(!) και υπογράμμισε ότι θα υπάρξει εξισορρόπηση στο β΄ εξάμηνου του 2003. H υπόθεση εξισσορόπησης χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και στη διάρκεια του 2002, αποτελώντας το κύριο γενικόλογο κυβερνητικό επιχείρημα στην κριτική που ασκούνταν. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι για να επιτευχθεί η εξισσορόπηση του 2002 χρειάσθηκε να περικοπούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περίπου 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία κανονικά έπρεπε να διατεθούν για αναπτυξιακά έργα.

Και Swap

Επίσης, δαπάνες περιορίζονται τεχνικά μέσω και άλλων εργαλείων, όπως είναι τα Swap που χρησιμοποιούνται κυρίως στο δημόσιο χρέος, για να εμφανίζεται αυτό ότι μειώνεται. Χθες, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Αδάμ Ρεγκούζας κατέθεσε ερώτηση στον κ. Χριστοδουλάκη τον οποίο ερωτά για παλαιότερο Swap, ύψους 10 δισ. δολαρίων που συνήψε το Δημόσιο, με στόχο να μειώσει το δημόσιο χρέος, που κινείται πλέον σε δυσθεώρητα ύψη.

Και την ίδια στιγμή που η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών επιτυγχάνεται με πανάκριβα για τον Ελληνα φορολογούμενο εργαλεία δημιουργικής λογιστικής, η κυβέρνηση εξαγγέλλει για τον Σεπτέμβριο την ανακοίνωση της Χάρτας της Πραγματικής Σύγκλισης. Θα αφορά το διάστημα 2004 – 2008 και θα περιλαμβάνει μετρήσιμους στόχους.

Η υπόθεση της συγκεκριμένης χάρτας, ενταγμένη στην απεγνωσμένη προσπάθεια διατήρησης της εξουσίας, υπόσχεται στην ουσία να κάνει ταχυδακτυλουργικά (στη νέα τετραετία) όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια…

Υποψήφιος ο Ομιλος Ελληνική Τεχνοδομική

Ο ισχυρότερος κατασκευαστικός όμιλος της χώρας, η Ελληνική Τεχνοδομική – ΑΚΤΩΡ, καθώς και άλλες τεχνικές εταιρείες, φέρονται ως υποψήφιοι για συμμετοχή σε σχήματα που θα διεκδικήσουν τη θέση του στρατηγικού επενδυτή στην ΕΥΔΑΠ. Αν οι υπόλοιποι εργολήπτες θεωρούνται πιθανοί διεκδικητές της Εταιρείας Υδρευσης, ο Ομιλος Ελληνική Τεχνοδομική θεωρείται σίγουρος, με δεδομένη την παρουσία του στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά και τη στενή συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ στον χώρο του φυσικού αερίου. H τελευταία συμμετέχει με 35% στην Εταιρεία Λιανικών Πωλήσεων Αερίου Προαστίων, η οποία έχει αναλάβει τη διάδοση – διάθεση του φυσικού αερίου στην περιοχή της Βόρειας Αττικής, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ελέγχεται από τον Ομιλο Ελληνική Τεχνοδομική.

Ο κατασκευαστικός όμιλος έχει ήδη αναλάβει το έργο της διαχείρισης των υδάτινων πόρων των Δωδεκανήσων, το οποίο εκτελείται με τη συμμετοχή ιδίων κεφαλαίων και προβλέπει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων σε μικτή εταιρεία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για 20 χρόνια. H σχετική συμφωνία με τους δήμους και τις ΔΕΥΑ (δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης) των Δωδεκανήσων προβλέπει την πώληση συγκεκριμένων ποσοτήτων πόσιμου νερού (περίπου 2 εκατ. κυβικά μέτρα ανά έτος), την επεξεργασία λυμάτων και παράδοση προς άρδευση υδάτων που προέρχονται από επεξεργασμένα λύματα και την ανάπτυξη και λειτουργία αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 17,2 MW και άλλων εφαρμογών παραγωγής ενέργειας.

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγους μήνες καναδικός μη κυβερνητικός οργανισμός είχε αποκαλύψει έγγραφα από τις μυστικές συνομιλίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ισχυρών διεθνών ομίλων από τον χώρο της διαχείρισης υδάτων (όπως η γαλλική Suez και η γερμανική RWE), με στόχο την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης της Γηραιάς Ηπείρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή