Επικίνδυνες οι παροχές

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H επερχόμενη έντονη εκλογική αναμέτρηση απειλεί με παρενέργειες την οικονομία. Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση δυναμώνουν οι φωνές που με το πολιτικό επιχείρημα «να κερδίσουμε τις εκλογές» υπερθεματίζουν σε κάθε είδους παροχές ή και υποσχέσεις. Ηδη η συσσώρευση αιτημάτων στις κυβερνητικές υπηρεσίες είναι εντυπωσιακή, ενώ εν όψει κατάρτισης του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, οι ενδιαφερόμενοι ασκούν πιέσεις και προς την κατεύθυνση αυτήν.

Υπενθυμίζεται ότι προειδοποίηση για τα περιορισμένα όρια αντοχής της οικονομίας στην ικανοποίηση αιτημάτων είχε απευθύνει στο παρελθόν ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. N. Γκαργκάνας και θεωρείται βέβαιον ότι ανάλογη επισήμανση θα περιλαμβάνεται στην ενδιάμεση έκθεση για την ελληνική οικονομία της Κεντρικής Τράπεζας, που θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τόσο στην Κεντρική Τράπεζα, όσο και σε διεθνείς κύκλους που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία, υφέρπει ήδη προβληματισμός για τις ενδεχόμενες οικονομικές περενέργειες από τον πολιτικό κύκλο. Αλλωστε, δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη δεκαετία 1980 έως και τα μέσα της δεκαετίας του ’90, οπότε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επιδεινωνόταν θεαματικά κατά το προεκλογικό έτος. Βέβαια, τώρα, στην Ελλάδα της Ευρωζώνης, δεν υπάρχουν περιθώρια άμεσης ανατροπής των ισορροπιών, που παραμένουν όμως εύθραυστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός κινείται σε επίπεδα διπλάσια της Ευρωζώνης, ενώ οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι ασφυκτικοί και δεν αφήνουν χώρο για ικανοποίηση όλων των αιτημάτων, ακόμα κι αν ορισμένα από αυτά θεωρούνται εύλογα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή