Διοικητικές αλλαγές σε Credit Agricole και Lyonnais

Διοικητικές αλλαγές σε Credit Agricole και Lyonnais

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γαλλικές τράπεζες Credit Agricole SA και Credit Lyonnais ανακοίνωσαν χθες το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης της διοίκησης στις κοινές τους επιχειρήσεις επενδυτικής τραπεζικής, σε μια προσπάθεια να δώσουν τέλος στη σύγχυση που έχει επικρατήσει ως προς το ποιος θα έχει την ευθύνη της εν λόγω μονάδας.

Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει ότι ο Μαρκ Αντουάν Οτεμαν, διευθύνων σύμβουλος της Credit Agricole Indosuez, θα εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις επενδυτικής τραπεζικής και θα αναλάβει επικεφαλής της διεθνούς μονάδας retail και private banking της κοινοπραξίας τους. Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Lyonnais, Ντομινίκ Φερέρο, θα αναλάβει διευθύνων σύμβουλος της κοινής μονάδας επενδυτικής τραπεζικής που έχουν δημιουργήσει οι δύο τράπεζες. Αναπληρωτής του αναλαμβάνει ο Αριμπέρτο Φασάτι, ανώτατο στέλεχος της Credit Agricole. Στη σχετική ανακοίνωση των δύο εταίρων, αναφέρεται ότι ο κ. Οτεμαν αναλαμβάνει τη νέα θέση του «κατόπιν αιτήματος» του διευθύνοντος συμβούλου της Credit Agricole, Ζαν Λοράν.

Η εν λόγω αναδιάρθρωση της διοίκησης αποβλέπει στο να αντικρούσει την κριτική που έχει ασκηθεί στους δύο εταίρους σχετικά με τη δομή που επέβαλαν στη μεταξύ τους κοινοπραξία λίγες μόλις ημέρες αφ’ ότου οι γαλλικές ρυθμιστικές αρχές έδωσαν το πράσινο φως στην προγραμματισμένη συγχώνευσή τους αξίας 19,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, ένα Εποπτικό Συμβούλιο του οποίου θα προήδρευε ο κ. Φερέρο είχε αναλάβει να επιβλέπει τις κοινές επιχειρήσεις επενδυτικής τραπεζικής των δύο εταίρων, ενώ η καθημερινή διαχείριση είχε ανατεθεί σε ανεξάρτητη επιτροπή της οποίας θα προήδρευε ο κ. Οτεμαν.

Τα ανώτατα στελέχη των δύο τραπεζών θεωρούσαν προσωρινή την αρχική διάρθρωση της διοίκησης. Ωστόσο, το σύστημα επικρίθηκε από αναλυτές του κλάδου και διαχειριστές κεφαλαίων, που το χαρακτήρισαν ασαφές και προέβλεψαν ότι θα δημιουργούσε συγκρούσεις σε επίπεδο ηγεσίας. Τώρα, πάντως, ο κ. Φερέρο αναδεικνύεται στη σημαντικότερη φυσιογνωμία της συγχώνευσης, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί εδώ και περισσότερο από τέσσερα χρόνια στον τραπεζικό κλάδο στη Γαλλία. Εκτός της ηγετικής του θέσης στις επιχειρήσεις επενδυτικής τραπεζικής των δύο τραπεζών, ο κ. Φερέρο θα είναι επίσης αναπληρωτής γενικός διευθυντής της κοινής εταιρείας Credit Agricole-Credit Lyonnais και θα προεδρεύει των επιτροπών που είναι αρμόδιες για τη συγχώνευση, μιας για την επενδυτική τραπεζική και μιας για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Η αναδιάρθρωση της διαχείρισης θα διευκολύνει τις δύο τράπεζες να προωθήσουν ταχύτερα την καθοριστική συγχώνευση των επιχειρήσεών τους επενδυτικής τραπεζικής. Οι δύο τράπεζες εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα περιορίσουν το κόστος τους κατά 760 εκατομμύρια, από τα οποία σχεδόν τα 2/3 θα αφορούν την επενδυτική τραπεζική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή