EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενστάσεις για τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων στη Φθιώτιδα

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κ. Δ. Ρέππα για την κατανομή από τον γενικό γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας των προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων σε KEK, κατέθεσε ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αθ. Γιαννόπουλος. O βουλευτής υποστηρίζει ότι στη Φθιώτιδα και στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς, τείνει να προσλάβει «διαστάσεις σκανδάλου ο τρόπος με τον οποίο ο γενικός γραμματέας κατένειμε τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων ύψους 3.576.193 ευρώ στα KEK της συγκεριμένης Περιφέρειας και όχι μόνο». Καταγγέλλει αδιαφάνεια και ανυπαρξία σταθερών κριτηρίων. Ειδικότερα, αναφέρει ότι δόθηκαν αρκετά προγράμματα τουριστικού περιεχομένου και γνωστικού επιπέδου ΠΕ σε περιοχές αμιγώς αγροτικές, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα κριτήρια του δείκτη ανεργίας των περιοχών, της προοπτικής απασχόλησης των καταρτιζομένων και του επιπέδου των γνώσεων αυτών. Σημειώνεται ότι 6 KEK της Εύβοιας υπέβαλαν ένσταση στα αποτελέσματα της τεχνικής αξιολόγησης του υπουργείου Εργασίας. Στην ένστασή τους οι φορείς που μετείχαν ως υποψήφιοι ανάδοχοι, αναφέρουν τους εξής λόγους:

1) Οι βαθμολογίες σχεδόν όλων των προτάσεων που υπέβαλε κάθε ένας από τους υπογεγραμμένους φορείς και οι οποίες δεν είναι επιλέξιμες για έγκριση, έλαβαν συλλήβδην την ίδια ακριβώς βαθμολογία (κατά φορέα) μέχρι τρίτου δεκαδικού ψηφίου – ανεξαρτήτως αντικειμένου, θεματικού πεδίου, τόπου υλοποίησης, συνεργαζόμενων επιχειρήσεων κ.λπ.

2) Κάτι τέτοιο είναι μαθηματικώς και στατιστικώς αδύνατον να συμβεί, δεδομένου ότι με βάση την προκήρυξη υπάρχουν έξι (6) ομάδες αξιολογούμενων στοιχείων, κάθε μία από τις οποίες εμπεριέχει αρκετά κριτήρια, κάθε ένα από τα οποία αξιολογείται με διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας.

3) Το γεγονός της απόλυτης σύμπτωσης της βαθμολογίας των προτάσεων κάθε ενός φορέα δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία της διαδικασίας αξιολόγησης και τον τρόπο ανάθεσης των προγραμμάτων στους υποψηφίους αναδόχους.

4) Η ύπαρξη ίδιας ακριβώς βαθμολογίας των περισσοτέρων προτάσεων κάθε φορέα δημιουργεί την εντύπωση πως οι βαθμολογίες δόθηκαν σε κάθε φορέα εκ των προτέρων και χωρίς καν να γίνει ανάγνωση των προτάσεων από αξιολογητές ή και από τη γνωμοδοτική επιτροπή.

Πρόταση Τζιόλα για τη ΦΛΩΡΙΝΑ – ΧΩΝΑΙΟΣ

Συμφωνία έξι σημείων προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην εταιρεία ΦΛΩΡΙΝΑ-ΧΩΝΑΙΟΣ ABEE, πρότεινε χθες ο υφυπουργός Εργασίας κ. Ελ. Τζιόλας, στη συμφιλιωτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη συμμετοχή του επιχειρηματία κ. Χωναίου, του προέδρου του σωματείου κ. Αλαστρατινού, του προέδρου του ΕΚΘ κ. N. Γιαννόπουλου και του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών κ. Σ. Ράλη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση (εμφιάλωσης ποτών) εστιάζεται στην έλλειψη κεφαλαίων κίνησης. Πρόβλημα το οποίο την έχει οδηγήσει σε παύση της παραγωγής και της διανομής των προϊόντων της. Οι 100 εργαζόμενοι στην επιχείρηση διεκδικούν, με επίσχεση εργασίας, τις οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές των 10 τελευταίων μηνών. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, η διοίκηση της επιχείρησης δήλωσε ότι αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία εύρεσης κεφαλαίων κίνησης με συνέπεια την αδυναμία εξόφλησης των οφειλών της προς τους εργαζομένους. Μπροστά σε αυτό το αδιεξόδο ο υφυπουργός πρότεινε συμφωνία 6 σημείων, προκειμένου να επαναλειτουργήσει σταδιακά η επιχείρηση και να υλοποιήσει το συμβόλαιο που απέκτησε μέσω διεθνούς διαγωνισμού με την GLAXO (Lugozade). Οι εργαζόμενοι να αναστείλουν την επίσχεση εργασίας για τους επόμενους 3 μήνες, προκειμένου να ξεκινήσει σταδιακά η παραγωγή για ορισμένα προϊόντα για τα οποία δεν απαιτούνται κεφάλαια κίνησης. Να υπάρξει ελεγχόμενη για ένα μήνα, με συμμετοχή και των συνδικάτων, εισαγωγή των προϊόντων που δεν μπορούν να παραχθούν στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξουν έσοδα από την κίνησή τους στην αγορά. Αυτό το τρίμηνο οι εργαζόμενοι θα αμείβονται κανονικά, ενώ στο τέλος κάθε μήνα θα έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν την υλοποίηση της συμφωνίας και σε περίπτωση αθέτησης των όρων να έχουν το δικαίωμα συνέχισης της επίσχεσης εργασίας.

Επίσης το υπουργείο πρότεινε, μέχρι το τέλος του τριμήνου, να δεσμευτεί η εταιρεία στην καταβολή μέρους των οφειλομένων. Απάντηση στην πρόταση του υπουργείου αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή