Κίνητρα για δημιουργία εταιρειών «κοινωνικού σκοπού» από ανέργους

Κίνητρα για δημιουργία εταιρειών «κοινωνικού σκοπού» από ανέργους

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά φορολογικά κίνητρα χρονικής διάρκειας μέχρι 3 ετών και απαλλαγές ασφαλιστικών εισφορών, προβλέπει για τους αποκαλούμενους κοινωνικούς συνεταιρισμούς το σχέδιο νόμου που καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με ευθύνη του υφυπουργού κ. Ελ. Τζιόλα.

Τα ειδικά κίνητρα αφορούν στους συνεταιρισμούς που θα θελήσουν να ιδρύσουν όσοι ανήκουν σε «ομάδες υψηλής ανεργίας», καθώς και σε κοινωνικά ευπαθείς κατηγορίες του πληθυσμού. Σε αυτές εντάσσονται, κυρίως, οι γυναίκες, οι νέοι, οι μακροχρόνια άνεργοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς και οι απεξαρτημένοι από τοξικές ουσίες.

Τα αρχικά κεφάλαια για τη συγκρότηση των συνεταιρισμών θα προέλθουν από τις επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ, από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου ή από συμμετοχές ιδρυτικών μελών.

Οι εταιρείες «κοινωνικού σκοπού» μπορούν να παρέχουν ευρύ φάσμα υπηρεσιών και παραγωγής προϊόντων. Θα έχουν τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με φορείς της ιδιωτικής οικονομίας, του δημόσιου τομέα και της αυτοδιοίκησης.

Η όλη προετοιμασία στοχεύει στη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη του γνωστού ως «τρίτου τομέα» της οικονομίας, που σύμφωνα με τις εμπειρίες άλλων μεσογειακών χωρών έχει παίξει ρόλο στην αύξηση της απασχόλησης και στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών.

Στόχος του υπουργείου είναι να κατατεθεί στο σχέδιο νόμου μέχρι το φθινόπωρο στη Βουλή. Οι ευνοϊκές φορολογικές διατάξεις για τους ιδρυτές των συνεταρισμών θα αποτελέσουν ενδεχομένως και σημείο των φθινοπωρινών εξαγγελιών του πρωθυπουργού.

Η πρώτη οργανωμένη συζήτηση για τη δημιουργία τομέα της κοινωνικής οικονομίας έγινε τον περασμένο Νοέμβριο σε φόρουμ που διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας. Το θέμα απασχόλησε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα είχε επεξεργαστεί ο τέως υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Φλωρίδης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υφυπουργού Εργασίας κ. Ελ. Τζιόλα, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της κοινωνικής οικονομίας, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία των τελευταίων ετών για τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία, είναι η κατά πολύ υψηλότερη αύξηση της απασχόλησης σε σύγκριση με τα ποσοστά απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή