«Φωτιά» παίρνει ο ελληνικός τιμάριθμος των τροφίμων

«Φωτιά» παίρνει ο ελληνικός τιμάριθμος των τροφίμων

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωταθλητής Ευρώπης στην ανατίμηση των τροφίμων, αναδεικνύεται επισήμως η Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Eurostat, τον Ιούνιο σημειώνεται ραγδαία άνοδος των τιμών στην κατηγορία «τρόφιμα, μη οινοπνευματώδη ποτά» σε σχέση με τον Ιούνιο του 2002.

O κοινοτικός μέσος όρος του τιμαρίθμου τροφίμων για τον Ιούνιο είναι 2,2%. Στην Ελλάδα, η μέση αύξηση των τιμών τροφίμων στο έτος από τον Ιούνιο του 2002 στον Ιούνιο του 2003 φθάνει το ιλιγγιώδες 8,7%, ποσοστό σχεδόν τετραπλάσιο του ευρωπαϊκού.

Ενδεικτικά μπορεί να αναφερθεί ότι η χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα είναι η Ολλανδία, με ποσοστό 4,2% ή λιγότερο από το ημίσεος του ελληνικού. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Ισπανία με 3,5%. Πέραν αυτών, σε όλες τις άλλες χώρες της Ενωσης, ο δείκτης δεν υπερβαίνει το 2,8%, που είναι η τιμή για το Βέλγιο ενώ σε αρκετές κινείται και κάτω της μονάδος.

Συνολικά δε, αυτή η αύξηση 8,7% στις τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα είναι ουσιαστικά η μεγαλύτερη αύξηση τιμών σε οποιονδήποτε κλάδο οιασδήποτε από τις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εντυπωσιακή, με ευρωπαϊκά δεδομένα, αύξηση του πληθωρισμού παρατηρείται ωστόσο και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Ετσι, ο τομέας της υγείας εμφανίζει τον Ιούνιο αύξηση τιμών 4,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. O ευρωπαϊκός μέσος όρος στην κατηγορία αυτή είναι σχεδόν ο μισός, 2,5%, ενώ υψηλότερος απ’ ό,τι στην Ελλάδα ο δείκτης είναι μόνο στη ραγδαία αναπτυσσόμενη Ιρλανδία (7,7%).

O τρίτος τομέας στον οποίο υπάρχει αισθητή διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των υπολοίπων κρατών-μελών, είναι εκείνος των ξενοδοχείων και εστιατορίων, στον οποίο με την έναρξη της θερινής σεζόν οι τιμές εμφανίζουν αισθητή αύξηση: 4,6% στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή