ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτιά» παίρνει ο ελληνικός τιμάριθμος των τροφίμων

Πρωταθλητής Ευρώπης στην ανατίμηση των τροφίμων, αναδεικνύεται επισήμως η Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Eurostat, τον Ιούνιο σημειώνεται ραγδαία άνοδος των τιμών στην κατηγορία «τρόφιμα, μη οινοπνευματώδη ποτά» σε σχέση με τον Ιούνιο του 2002.

O κοινοτικός μέσος όρος του τιμαρίθμου τροφίμων για τον Ιούνιο είναι 2,2%. Στην Ελλάδα, η μέση αύξηση των τιμών τροφίμων στο έτος από τον Ιούνιο του 2002 στον Ιούνιο του 2003 φθάνει το ιλιγγιώδες 8,7%, ποσοστό σχεδόν τετραπλάσιο του ευρωπαϊκού.

Ενδεικτικά μπορεί να αναφερθεί ότι η χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα είναι η Ολλανδία, με ποσοστό 4,2% ή λιγότερο από το ημίσεος του ελληνικού. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Ισπανία με 3,5%. Πέραν αυτών, σε όλες τις άλλες χώρες της Ενωσης, ο δείκτης δεν υπερβαίνει το 2,8%, που είναι η τιμή για το Βέλγιο ενώ σε αρκετές κινείται και κάτω της μονάδος.

Συνολικά δε, αυτή η αύξηση 8,7% στις τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα είναι ουσιαστικά η μεγαλύτερη αύξηση τιμών σε οποιονδήποτε κλάδο οιασδήποτε από τις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εντυπωσιακή, με ευρωπαϊκά δεδομένα, αύξηση του πληθωρισμού παρατηρείται ωστόσο και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Ετσι, ο τομέας της υγείας εμφανίζει τον Ιούνιο αύξηση τιμών 4,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. O ευρωπαϊκός μέσος όρος στην κατηγορία αυτή είναι σχεδόν ο μισός, 2,5%, ενώ υψηλότερος απ’ ό,τι στην Ελλάδα ο δείκτης είναι μόνο στη ραγδαία αναπτυσσόμενη Ιρλανδία (7,7%).

O τρίτος τομέας στον οποίο υπάρχει αισθητή διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των υπολοίπων κρατών-μελών, είναι εκείνος των ξενοδοχείων και εστιατορίων, στον οποίο με την έναρξη της θερινής σεζόν οι τιμές εμφανίζουν αισθητή αύξηση: 4,6% στην Ελλάδα.