Παράλογη η υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών

Παράλογη η υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H δημιουργία του γενικού εμπορικού μητρώου, στο οποίο θα καταχωρίζονται όλα τα στοιχεία που αφορούν τη σύσταση, τη μετοχική σύνθεση και άλλα στοιχεία των επιχειρήσεων, είναι ασφαλώς χρήσιμη όσο και αναγκαία πρωτοβουλία. Θα συμβάλει στον περιορισμό της γραφειοκρατίας στην οποία υποβάλλονται όσοι επιθυμούν να ιδρύσουν κάποια εταιρεία, καθώς και στη μείωση του κόστους που συνεπάγεται η απόφασή τους να αρχίσουν επιχειρηματική δραστηριότητα. H λειτουργία του εμπορικού μητρώου στο οποίο σταδιακά θα ενταχθούν οι επιχειρήσεις της χώρας διασφαλίζει τη διαφάνεια και προφανώς συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς.

Υπάρχει όμως κι ένας ακόμα παράγοντας που επιβαρύνει χωρίς… λόγο τη λειτουργία επιχειρήσεων και συνεπώς την κατανάλωση και την οικονομία. Πρόκειται για τη μοναδική στα διεθνή χρονικά υποχρέωση των επιχειρήσεων να δημοσιεύουν ισολογισμούς και άλλες λογιστικές καταστάσεις σε τρεις (τουλάχιστον) εφημερίδες κάθε χρόνο. Και η υποχρέωση αυτή δεν αφορά μόνον τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις, οπότε ενδεχομένως εξυπηρετείται η ανάγκη ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, αλλά όλες τις A.E. και ΕΠΕ της χώρας.

Πρόκειται για αφανή έμμεση φορολογία, που δεν εξυπηρετεί καμιά πραγματική ανάγκη των επιχειρήσεων αλλά συνήθως δεν επισημαίνεται από τις εφημερίδες, για ευνόητους λόγους.

Ωστόσο, στη σημερινή εποχή της άμεσης ενημέρωσης και του Διαδικτύου, η διατήρηση στρεβλώσεων και διοικητικών ρυθμίσεων που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και σε τελική ανάλυση τους καταναλωτές και την οικονομία στο σύνολό της είναι παράλογη. Είναι πια καιρός, οι ίδιες οι επιχειρήσεις και οι φορείς που τους εκπροσωπούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες, εφόσον η κυβέρνηση διστάζει να διαταράξει ισορροπίες, αποκαθιστώντας το αυτονόητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή