H κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της για την ανεργία ωραιοποιώντας τα μεγέθη

H κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της για την ανεργία ωραιοποιώντας τα μεγέθη

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και ειδικότερα τα στοιχεία που αφορούν την ανεργία και την απασχόληση, αποτέλεσαν αντικείμενο έντονης κριτικής από τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, πολλοί από τους οποίους κάνουν λόγο για «εικονική πραγματικότητα». H πρώτη ήταν στη συνεδρίαση της Επιτροπής για την κοινωνική προστασία. H δεύτερη ήταν χθες, κατά τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για την Απασχόληση, στο Ζάππειο, υπό την προεδρία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δ. Ρέππα. Οπως και την προήγούμενη φορά έτσι και χθες ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ κ. N. Καραβίτης δεν έδειξε να παίρνει σοβαρά την αμφισβήτηση που εκφράστηκε από ένα ευρύτερο φάσμα εκπροσώπων (του προέδρου της ΓΣΕΕ, κ. Χρ. Πολυζωγόπουλου, του εκπροσώπου του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ). Αρκέστηκε στο επιχείρημα της επικύρωσης των στοιχείων της ΕΣΥΕ από την EUROSTAT, ενώ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που άφησε η αναφορά του κ. Γ. Μανώλη για την κριτική που τού ασκεί ο Σύλλογος Προσωπικού της Υπηρεσίας, με αφορμή τα προσωρινά στοιχεία για την ανεργία.

Αλλοι ευθύνονται…

Αλλά και ο έτερος γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, κ. Γ. Ζανιάς, ήταν κατώτερος των περιστάσεων. Στην κριτική που ασκήθηκε από τον αντιπρόεδρο του ΣΕΒ κ. N. Αναλυτή για την απουσία αντιστοίχισης των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με τον ρυθμό αύξησης της απασχόλησης, αλλά και σε πλήθος άλλων παρατηρήσεων, αρκέστηκε στην επίρριψη ευθυνών σε όλους τους άλλους πλην του υπουργείου Οικονομίας (Σε αυτούς που δεν λαμβάνουν υπόψη τα νέα δεδομένα του 1 εκατομμυρίου μεταναστών, στους επιχειρηματίες που στρέφονται στο κράτος για επιδοτήσεις, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που δημιουργεί προβλήματα στις μεγάλες επενδύσεις, αλλά και στους εργαζόμενους που δεν αντιλαμβάνονται ότι στην Ελλάδα την τελευταία επταετία η αμοιβή εργασίας αυξήθηκε κατά 3% σε πραγματικούς όρους, όταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση η αντίστοιχη αύξηση δεν ξεπέρασε το 0,5%).

Τελικώς ο ουσιαστικός διάλογος για τους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, όπως απέδειξε η παρουσία των δύο γενικών γραμματέων, είναι μία πολύ δύσκολη (ίσως και βαρετή) υπόθεση, όταν αφορά ένα μείζον κοινωνικό προβλημα, όπως αυτό της ανεργίας και της απασχόλησης.

Ευτυχώς, το ενδιαφέρον στη συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση προήλθε από τον διάλογο που, τελικώς έγινε υποβοηθούμενος, από το ύφος και τις παρατηρήσεις του υπουργού Εργασίας. Ευστόχως, παρενέβη στο ενδιάμεσο της συζήτησης και διατήρησε κάποιες αποστάσεις από το κείμενο (προσχέδιο του ΕΣΔΑ) που σφυροκοπήθηκε έντονα, λέγοντας ότι αποτελεί «ερέθισμα για έναν πρώτο προβληματισμό».

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του κ. Ρέππα, το νέο ΕΣΔΑ θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 1η Οκτωβρίου. Θα έχει τριετή ορίζοντα με ετήσια επικαιροποίηση των στόχων και επανεξέταση της πορείας εφαρμογής του. Οι φορείς πρέπει να αποστείλουν εγγράφως τις προτάσεις τους μέχρι τέλος Αυγούστου, προκειμένου να συγκληθεί η Επιτροπή έως τις 15 Σεπτεμβρίου για να συζητήσει την τελική μορφή του ΕΣΔΑ.

Πέντε «αγκάθια»

Η κριτική, τόσο επί των πολιτικών απασχόλησης αλλά και επί του κειμένου το οποίο επιμελήθηκε η καθηγήτρια του Παντείου κ. Αντιγόνη Λυμπεράκη, επκεντρώθηκε στα εξής σημεία:

– Στην πρόθεση μείωσης ασφαλιστικών εισφορών εις βάρος των εσόδων που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία (από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, οποίος ζήτησε να τεθεί προς συζήτηση και το 35ωρο).

– Στην υπερβολικά θετική εντύπωση για την αύξηση της απασχόλησης με τη χρήση στατιστικής λογικής, στην 16μηνη καθυστέρηση του ΕΣΕΚΑ, στα προβλήματα του ΟΑΕΔ, ο οποίος δεν έχει δημοσιεύσει απολογισμό των τεράστιων ποσών που διαθέτει από το 1998 (από τον αντιπρόεδρο του ΣΕΒ κ. N. Αναλυτή)

– Στην εικονική πραγματικότητα των στατιστικών στοιχείων, στην έλλειψη απολογιστικών στοιχείων για τον στόχο των 300.000 θέσεων απασχόλησης που έχει θέσει η κυβέρνηση και στο συμπέρασμα του κειμένου για το πρόβλημα της ανεργίας το οποίο χαρακτηρίζεται στο κείμενο, κυρίως ως πρόβλημα προσφοράς κι όχι πρόβλημα ζήτησης της αγοράς εργασίας (από τον γ.γ. της ΓΣΕΕ κ. Γ. Μανώλη)

– Στη γραφειοκρατία,την ταλαιπωρία και τα πρόστιμα που βαραίνουν τις μικρές επιχειρήσεις, αποτρέποντας τους σοβαρούς εργοδότες, ακόμη και από την υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση θέσεων εργασίας (κ. Ατζινάς ΓΣΕΒΕΕ).

– Στην απουσία αντιστοίχισης των διαπιστώσεων του κειμένου με συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής και στην έλλειψη κοστολόγησης της επένδυσης που απαιτείται κατά μέσο όρο για τη δημιουργία μιας θέσης εργασίας (από τον κ. Γ. Ρωμανιά, ΠΑΣΕΓΕΣ)

Τι απαντά ο ΟΑΕΔ

Στην έντονη κριτική που ασκήθηκε στον ΟΑΕΔ, ο διοικητής του Οργανισμού κ. Γ. Νικολάου, αντέταξε από τις 30 Σεπτεμβρίου, ως βεβαιότητα την πλήρη λειτουργία 67 Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης με 480 εργασιακούς συμβούλους, οι οποίοι θα θέσουν σε εφαρμογή πληροφοριακό σύστημα για την τοποθέτηση ανέργων ανά περιοχή.

Αναφορικά με τις δυσκολίες τοποθέτησης ανέργων, ο διοικητής του ΟΑΕΔ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα προγράμματα του ΛΑΕΚ, καθώς οι επιχειρήσεις δεν επιθυμούν -ακόμη και με τριπαλσιασμό της επιδότησης- να προσλάβουν ανέργους ηλικίας 45- 65 ετών.«Μόλις 1.000 τοποθέτησεις έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε η κ. Λυμπεράκη, αποσαφήνισε ότι η έμφαση του κειμένου στα προβλήματα της προσφοράς εργασίας, ήθελε να εκφράσει ότι «η διάθεση, οι προσδοκίες και τα προσόντα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανεύρεση εργασίας». Επισήμανε δε ότι τα υφιστάμενα εργαλεία αποτύπωσης της αγοράς εργασίας, υποεκτιμούν την πραγματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή