H ολυμπιακή αγωνία της Σοφοκλέους

H ολυμπιακή αγωνία της Σοφοκλέους

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πλέον ενδιαφέρουσα φάση εισέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού το διάστημα των εννέα μηνών έως τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων προσφέρεται για καταλυτικές εξελίξεις. Πολύ περισσότερο που στο διάστημα αυτό περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή των εκλογών που προκαλούν νέες προσδοκίες.

Η διεξαγωγή των Αγώνων είναι εύλογο να έχει ευεργετικές επιπτώσεις. Θα φέρουν τη χώρα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και θα ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα που τώρα πραγματοποιούνται. Ωστόσο δημιουργούν και ανησυχία για το κόστος και τις ενδεχόμενες αρνητικές δημοσιονομικές επιπτώσεις. Οι προβληματισμοί απλώνονται σε πολλά επίπεδα, αρχής γενομένης από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην πορεία των μετοχών, οι μαζικές μετοχοποιήσεις που προγραμματίζει η κυβέρνηση, η οποία αναζητεί εναγωνίως έσοδα για να καλύψει τα ελλείμματα. Οι αναταράξεις που προκαλεί η διάθεση από το Δημόσιο ποσοστό 11% της Εθνικής Τράπεζας, κάνουν τους επενδυτές πολύ επιφυλακτικούς. Παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε να «προτιμηθούν» κατά τη διαδικασία ικανοποίησης των αιτήσεων «ποιοτικοί» θεσμικοί επενδυτές, διαπιστώθηκε για μία ακόμη φορά ότι οι μετοχοποιήσεις είναι «ημίμετρο», που λειτουργεί ως… δίκοπο μαχαίρι!

Εξασφαλίζουν έσοδα για το Δημόσιο και κλείνονται «τρύπες», όμως μετατρέπονται, παράλληλα, σε κερδοσκοπικό εργαλείο στα χέρια μεγάλων χαρτοφυλακίων, που επωφελούμενα από τις εκπτώσεις τιμών και τις υψηλές προμήθειες καρπώνονται σημαντικά και γρήγορα κέρδη, με αποτέλεσμα -εκτός των άλλων- την αποσταθεροποίηση του Χρηματιστηρίου.

Πλέον, οι επενδυτές εκφράζονται με επιφυλακτικότητα για τη μεσοβραχυπρόθεσμη πορεία του X.A., καθώς έπονται νέες μετοχοποιήσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα (ΔΕΗ και ETA είναι προ των πυλών).

Οι ισορροπίες στην Εθνική

Η πώληση του 11% της Εθνικής προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Η κυβέρνηση προέταξε τη μείωση της κρατικής συμμετοχής, ενώ η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά που ξεκινούν από την θέση περί «ξεπουλήματος» και φθάνουν στον «κίνδυνο» να χάσει η Εθνική τον ρόλο της. Στην πραγματικότητα όμως οι ισορροπίες δεν διαταράσσονται ιδιαίτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή