Ευάλωτες οι μικρές τράπεζες

Ευάλωτες οι μικρές τράπεζες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρή προειδοποίηση προς τις μικρές τράπεζες να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για τα καθυστερούμενα δάνεια, αλλά και να βελτιώσουν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, αναμένεται να απευθύνει σήμερα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. N. Γκαργκάνας σε συνάντησή του με τη διοίκηση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Η χρήση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων σε συνδυασμό με τους αυστηρότερους κανόνες που εισάγει η Βασιλεία Νο 2 θα «συρρικνώσουν» τους συντελεστές φερεγγυότητας των τραπεζών, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων ενδέχεται να αποδειχθεί εμπόδιο για τις εξαγορές στον τραπεζικό χώρο. O κ. Γκαργκάνας θα απαιτήσει, κατά τις πληροφορίες, ταχύτερη προσαρμογή των τραπεζών στα νέα δεδομένα, αλλά και διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής βάσης, απαραίτητης για ένα υγιές τραπεζικό σύστημα. Θα ζητήσει επίσης από τους τραπεζίτες να τον ενημερώσουν αναλυτικά για τις ενέργειες που πρόκειται να αναλάβουν εν όψει της εισαγωγής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και των «επιβαρύνσεων» που αυτά θα δημιουργήσουν για την κεφαλαιακή επάρκεια.

Εμφαση θα δοθεί από την κεντρική τράπεζα και στην υποχρέωση των τραπεζών να ενισχύσουν περαιτέρω τη διαφάνεια στις σχέσεις τους με τους πελάτες τους. Είναι ένα ζήτημα στο οποίο η κεντρική τράπεζα είναι της άποψης ότι θα πρέπει να εξετασθεί ακόμα και η δυνατότητα για προώθηση νομοθετικής ρύθμισης.

Θέματα που περιλαμβάνονται επίσης στην ατζέντα της συνάντησης είναι η ενημέρωση σχετικά με τον «Τειρεσία», το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο για την Αποζημίωση των Επενδυτών.

Αύριο η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να δημοσιοποιήσει την ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική, που αποτέλεσε πρόσφατα αντικείμενο «ιδιαίτερης προσοχής» και διακριτικών πιέσεων από την κυβέρνηση. H έκθεση, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του κ. Γκαργκάνα, θα περιέχει αξιολόγηση όλων των προεκλογικών μέτρων του κοινωνικού πακέτου, καθώς και ερμηνεία των υπερβάσεων στα ελλείμματα των προϋπολογισμών του 2003 και του 2004.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνεται στον πληθωρισμό, που παραμένει διπλάσιος του μέσου κοινοτικού όρου, και η συγκράτησή του θα προτείνεται να γίνει μέσω της περαιτέρω απελευθέρωσης των αγορών αλλά και της συγκράτησης των μισθολογικών αυξήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή