Οριακή η απορρόφηση κονδυλίων από το Πρόγραμμα Leader+

Οριακή η απορρόφηση κονδυλίων από το Πρόγραμμα Leader+

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H απορρόφηση του Κοινοτικού Προγράμματος Leader+ τρία χρόνια μετά την έναρξή του βρίσκεται «στο όριο» ώστε να μη χαθούν οι κοινοτικοί πόροι. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας, κ. Γιώργος Δρυς με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία έως την καταληκτική ημερομηνία (31/12/2003) θα έχει καλυφθεί η απορρόφηση πόρων ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ για το πρόγραμμα Leader+, που αποτελούσαν τη συμβατική υποχρέωση της χώρας μας ώστε να εξασφαλιστούν οι κοινοτικοί πόροι.

Για το έτος έναρξης του προγράμματος 2001 προβλέφθηκαν πιστώσεις 28 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες, σύμφωνα με τον κανόνα ν+2, δηλαδή το 2003 θα έπρεπε να έχουν απορροφηθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, οι συνολικές απορροφήσεις υπερβαίνουν το ποσό αυτό κατά 0,5 εκατομμύρια ευρώ, οπότε και εξασφαλίζονται οι κοινοτικοί πόροι. Ωστόσο τρία χρόνια μετά την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος έχει πληρωθεί το 9,4% των πιστώσεων. Μέχρι στιγμής έχει προκηρυχθεί το 89% της Δημόσιας Δαπάνης του προγράμματος και έχουν ενταχθεί 473 έργα, ύψους 221 εκατομμυρίων ευρώ (Δημόσια Δαπάνη) ενώ το ποσοστό των νομικών δεσμεύσεων ανέρχεται στο 26%, δηλαδή 60,3 εκατομμύρια ευρώ. H κοινοτική πρωτοβουλία Leader+ είναι συνολικού προϋπολογισμού 393 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία το 50% αποτελεί την κοινοτική συμμετοχή, το 20% την εθνική συμμετοχή, η οποία καταβάλλεται από το υπουργείο Γεωργίας και το 30% καταβάλλεται από τους ενδιαφερόμενους. Το μεγαλύτερο ποσοστό του προϋπολογισμού του προγράμματος αφορά σε επενδύσεις αγροτικού τουρισμού και εναλλακτικών μορφών τουρισμού και μικρές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων της τοπικής κοινωνίας, όπως μονάδες οικοτεχνίας και χειροτεχνίας με στόχο την ανάπτυξη περιοχών που παρουσιάζουν ιδιαίτερα διαρθρωτικά προβλήματα. Προκειμένου για την υλοποίηση των έργων υπογράφονται συμβάσεις με Ομάδες Τοπικής Δράσης (αναπτυξιακές εταιρείες) οι οποίες στη συνέχεια πραγματοποίησαν προκηρύξεις τοπικών προγραμμάτων.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε 40 ορεινές και νησιωτικές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, των Ιονίων Νήσων, της Δυτικής Ελλάδας, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης. Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας, το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα υψηλό, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός των προτάσεων που κατατέθηκαν να ξεπεράσει κατά πολύ τον προϋπολογισμό των προκηρύξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή