Σήμα αποχώρησης από τη Village Roadshow

Σήμα αποχώρησης από τη Village Roadshow

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποχώρησή της από την ελληνική αγορά εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η αυστραλιανή Village Roadshow που λειτουργεί τους γνωστούς πολυκινηματογράφους (mul-tiplexes) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Οι πληροφορίες, με βάση τις οποίες οι Αυστραλοί αναζητούν επενδυτές για να παραχωρήσουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ομως, είναι από καιρό γνωστή η στρατηγική επιλογή της Village Roadshow να περιορίσει τη διεθνή της παρουσία, με στόχο τη βελτίωση της κερδοφορίας. H εταιρεία διαθέτει σήμερα (εκτός Αυστραλίας) 132 πολυκινηματογράφους, με 1.130 αίθουσες, σε 10 χώρες.

Στην Ελλάδα λειτουργεί 44 αίθουσες σε Μαρούσι, Παγκράτι, Ρέντη και Θεσσαλονίκη. Πρόσφατα υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Θεμελιοδομή, για το ακίνητο των καπναποθηκών ΣΕΚΕ στην Καβάλα. H τεχνική εταιρεία συμφώνησε να μισθώσει στη Village Roadshow Operations Greece, για δεκαοκτώ χρόνια, το 1/3 του συγκροτήματος προκειμένου να δημιουργηθούν πέντε κινηματογραφικές αίθουσες. O αυστραλιανός όμιλος είχε ανακοινώσει και την ανάπτυξη δύο σημαντικών συγκροτημάτων mul-tiplex στην Αθήνα (στο Χωριό Τύπου στο Μαρούσι) και στη Θεσσαλονίκη (στο εμπορικό κέντρο «Πυλαία») σε συνεργασία με τη Lamda Deve-lopment του ομίλου Λάτση.

Με βάση το σχέδιο αποχώρησης από ορισμένες αγορές, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε το 2000, η Village Roadshow έχει ήδη αποσυρθεί από τις αγορές του Χονγκ Κονγκ, της Ταϊλάνδης, της Μαλαισίας, της Ινδίας, της Ελ-βετίας, της Ουγγαρίας, της Γαλλίας, αλλά και της Βρετανίας. Με την ολοκλήρωση του σχεδίου η εταιρεία θα δραστηριοποιείται σε «οκτώ με 10 περιοχές» του κόσμου, όπως αναφέρεται και στον δικτυακό της τόπο.

Με βάση τα στοιχεία για την ευρωπαϊκή αγορά multiplex, ο αριθμός των συγκροτημάτων με τουλάχιστον οκτώ αίθουσες αυξήθηκε από 745 στα τέλη του 2001 σε 811 στις αρχές του 2003. Τα λεγόμενα megaplexes (πρόκειται για συγκροτήματα με τουλάχιστον 16 αίθουσες προβολής ταινιών) ανέρχονται σήμερα σε 58 στην Ευρώπη και αντιστοιχούν στο 12,4% των πολυκινηματογράφων της Γηραιάς Ηπείρου. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των τελευταίων χωρών της Ευρώπης όσον αφορά την πυκνότητα των πολυκινηματογράφων, με τη Βρετανία και το Βέλγιο να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο οι εταιρείες του χώρου στρέφονται τα τελευταία χρόνια προς τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στις αρχές του 2003 η Europlex εξαγόρασε την Kinepolis, η οποία λειτουργεί multiplex 14 αιθουσών στο Μιλάνο και μια ακόμα εταιρεία στη γειτονική χώρα. Η UGC, που αναπτύσσει την αλυσίδα Cine Cites, θα λειτουργήσει έξι νέους πολυκινηματογράφους στην Ισπανία μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, ενώ στην Ιταλία έχει επενδύσει και η UCI (η United Cinemas International, που ελέγχεται από τους κολοσσούς Para-mount και Universal). Η εταιρεία NLC, στην οποία συμμετέχουν η γαλλική MetropolitaFilmexport, η ισραηλινή United King Cinemas και η επενδυτική εταιρεία Iris Investments, αναπτύσσει αυτήν την περίοδο τον μεγαλύτερο πολυκινηματογράφο του κόσμου ( με 34 αίθουσες), στη Λισ σαβώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή