Σε απόσταση ασφαλείας η χωροθέτηση χιλιάδων κεραιών κινητής τηλεφωνίας

Σε απόσταση ασφαλείας η χωροθέτηση χιλιάδων κεραιών κινητής τηλεφωνίας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με όψιμο ενδιαφέρον η Πολιτεία αποφασίζει να θεσμοθετήσει και να θέσει κανόνες στο μείζον θέμα της χωροθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας μετά από δώδεκα χρόνια λειτουργίας του συστήματος. Με σχετικό Νομοσχέδιο που προωθείται προς κατάθεση στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών κ. Χρίστος Βερελής εισηγείται την απομάκρυνση των κεραιών από Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, σχολεία και Νοσοκομεία κατά 300 μέτρα και ευελπιστεί στην συναίνεση έξι υπουργών. Συγκεκριμένα τα υπουργεία Οικονομικών, Αμύνης, ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας, Δικαιοσύνης και Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης πρέπει να συνυπογράψουν τα άρθρα του επίμαχου Νομοσχεδίου και να συναποφασίσουν για την ενσωμάτωση πέντε νέων Ευρωπαϊκών οδηγιών του τομέα που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες, την αμφίδρομη τηλεόραση, τα δίκτυα κλπ και στόχο έχουν την προστασία των πολιτών από την ακτινοβολία των συστημάτων αυτών. Το θέμα είναι εξαιρετικά περίπλοκο και όπως όλα δείχνουν ο κ. Βερελής φαίνεται να παραπέμπει την επίλυσή του στην επόμενη Βουλή.

Με το άρθρο 16 του επίμαχου Νομοσχεδίου θα απαγορεύεται στο μέλλον η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από τα εκπαιδευτκά ιδρύματα και τα νοσοκομεία, που ήδη αναφέρθηκαν. Οσες κεραίες μάλιστα έχουν ήδη τοποθετηθεί σε τέτοιους χώρους και βρίσκονται σε λειτουργία θα πρέπει να απομακρυνθούν εντός ενός έτους. Το άρθρο 16 όμως αναμένεται να δημιουργήσει αναστάτωση στην αγορά κινητής τηλεφωνίας αφού ήδη στην Αττική έχουν τοποθετηθεί 4.000 κεραίες για την κάλυψη των χρηστών, εκ των οποίων το 70% βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από νοσοκομεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Από την πευρά του όμως ο υπουργός Μεταφορών κ. Χρίστος Βερελής υπεραμύνεται της ορθότητας του μέτρου υποστηρίζοντας ότι «ο δραστικός περιορισμός του αριθμού των κεραιών έχει στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τον περιορισμό της οπτικής ρύπανσης». Παράλληλα, με το νέο Νομοσχέδιο, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων υποχρεούται να πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους των ακτινοβολιών των κεραιών που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης, σε ποσοστό τουλάχιστον 10% ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή