Μετά τις 15 Ιανουαρίου η πρώτη συνάντηση ΓΣΕΕ – εργοδοτών για τη σύμβαση

Μετά τις 15 Ιανουαρίου η πρώτη συνάντηση ΓΣΕΕ – εργοδοτών για τη σύμβαση

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τα μέσα Ιανουαρίου προσδιορίστηκε η πρώτη συνάντηση εργοδοτικών οργανώσεων – ΓΣΕΕ με θέμα τους όρους της νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Ο χρόνος έναρξης των συζητήσεων προσδιορίστηκε χθες σε επικοινωνία που είχαν οι πρόεδροι των οργανώσεων.

Η επίσπευση των εκλογών για τον Μάρτιο και το νέο πολιτικό σκηνικό επηρεάζουν άμεσα και τις διαπραγματεύσεις για τις αυξήσεις του 2004 στον ιδιωτικό τομέα, καθώς το επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα μονοπωλούν οι προεκλογικές εξελίξεις. H υποβάθμιση ενοχλεί πρωτίστως τη ΓΣΕΕ, η οποία διεκδικεί μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, ονομαστικές ποσοστιαίες αυξήσεις 8% για τα κατώτερα ημερομίσθια και πλήθος θεσμικών, αλλά με οικονομικό αντίκρισμα, αιτημάτων.

Η ανησυχία της για την υποβάθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι εμφανής και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα για το 2004. «H διαπραγμάτευση για την υπογραφή της νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας είναι μια προτεραιότητα που απαιτεί εγρήγορση, ενότητα και συσπείρωση», αναφέρει στο μήνυμά της, υποστηρίζοντας ότι «το ύψος των εισοδηματικών διεκδικήσεων κινείται μέσα στο πλαίσιο που πρέπει να εξασφαλίζουν την κάλυψη των απωλειών από τις αποκλίσεις του πληθωρισμού, τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, αλλά και την απόδοση της αύξησης του ΑΕΠ και των άλλων δεικτών της οικονομίας.

Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε εκλογική χρονιά και παράλληλα το καλοκαίρι έχουμε διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, πρέπει το θέμα της σύμβασης να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές».

Διαφορετικά είναι τα δεδομένα και για το συνέδριο της ΓΣΕΕ, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 17 μέχρι τις 20 Μαρτίου στην Αθήνα, ενδεχομένως αφού προηγηθούν οι εκλογές. Στο 32ο τακτικό συνέδριο, ο κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος αναμένεται να επανεκλεγεί πρόεδρος της Γενικής Συνομοσποδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή