«Πράσινο φως» σε έξι επενδυτικά σχέδια αγροτοτουριστικής ανάπτυξης

«Πράσινο φως» σε έξι επενδυτικά σχέδια αγροτοτουριστικής ανάπτυξης

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι πρότυπα επενδυτικά σχέδια αγροτοτουριστικής ανάπτυξης και οργάνωσης θα υλοποιηθούν από την Αγροτουριστική A.E. σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς που πρότειναν τα σχετικά προγράμματα. Πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο της Αγροτουριστική A.E. ενέκρινε τα συγκεκριμένα σχέδια τα οποία είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση κοινών επενδύσεων ολοκληρωμένης αγροτουριστικής ανάπτυξης.

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αγροτουριστική A.E. κ. Δημήτρης Νταλής τα προγράμματα που επελέγησαν αφορούν τα εξής:

– Ανακατασκευή διατηρητέων κτιρίων στον οικισμό Καλαρρύτες του νομού Ιωαννίνων και μετατροπή τους σε ξενώνες. Η Αγροτουριστική Α.Ε. έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνία συνεργασίας με τους ιδιοκτήτες των κτιρίων και η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2004.

– Δημιουργία παραδοσιακού εστιατορίου στην περιοχή Καλαβρύτων. Η πρόταση υποβλήθηκε από ιδιώτη, ιδιοκτήτη της έκτασης προς αξιοποίηση. Στις αρχές του 2004 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, ώστε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση του έργου.

– Ανακατασκευή ενός διατηρητέου κτιρίου στα Σπάτα Αττικής με σκοπό τη στέγαση του Ελληνικού Κέντρου Οίνου και Αγροτουρισμού. Η επενδυτική πρόταση κατατέθηκε από τον δήμο Σπάτων, που είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, ενώ στο επιχειρηματικό σχήμα προβλέπεται να συμμετέχει και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου. Στις αρχές του 2004 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

– Ανακατασκευή και μετατροπή σε ξενώνα παλαιάς μονής στη Σκιάθο. Παράλληλα με τη δημιουργία της υποδομής φιλοξενίας θα αξιοποιηθούν οι εκτάσεις της μονής για καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων. Και στην περίπτωση αυτή εκκρεμούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών για τη σύναψη της συμφωνίας συνεργασίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2004.

– Δημιουργία ενός Πρότυπου Ορνιθολογικού Πάρκου στον υγρότοπο της Επανομής στον νομό Θεσσαλονίκης. Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί στην έκταση που διαχειρίζεται η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. Ηδη ολοκληρώθηκε η συμφωνία παραχώρησης χρήσης της έκτασης στην Αγροτουριστική Α.Ε., ενώ δρομολογείται η δημιουργία του φορέα διαχείρισης, στον οποίο θα συμμετέχουν η Αγροτουριστική Α.Ε., ο Δήμος Επανομής και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Δίκτυο προβολής

Επίσης, έχει αποφασιστεί η δημιουργία εταιρείας δικτύου με σκοπό την προβολή και προώθηση αγροτουριστικών επιχειρήσεων (καταλυμάτων, επιχειρήσεων εστίασης, υπαίθριων δραστηριοτήτων κ.λπ.). Η πρόταση υποβλήθηκε από τρεις συνεργαζόμενες εταιρείες και ήδη τον περασμένο Νοέμβριο ιδρύθηκε η εταιρεία Ελληνικό Δίκτυο Αγροτουρισμού Α.Ε., με συμμετοχή της Αγροτουριστική Α.Ε. Η εταιρεία θα λειτουργήσει ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων στο Διαδίκτυο, μέσω του οποίου ιδιώτες αλλά και τουριστικά γραφεία θα έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν κρατήσεις σε επιλεγμένα καταλύματα της ελληνικής υπαίθρου. Το σύστημα έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει τον Μάρτιο του 2004.

Για όλες τις επενδύσεις προβλέπεται η σύσταση κοινών επιχειρήσεων, στις οποίες το ποσοστό συμμετοχής της Αγροτουριστική Α.Ε. κυμαίνεται από 10% έως και 90%. Ο συνολικός προϋπολογισμός των ανωτέρω επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται σε 8,3 εκατ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή της Αγροτουριστική Α.Ε. εκτιμάται να ανέλθει συνολικά σε 1,9 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Αγροτουριστική Α.Ε. έχει δυνατότητα να συμμετέχει στη χρηματοδότηση ενός περιορισμένου μόνο αριθμού επενδυτικών σχεδίων. Προκειμένου ωστόσο να ενθαρρύνει την υλοποίηση των πολλών αξιόλογων επενδυτικών προτάσεων που της υποβλήθηκαν, τις οποίες όμως δεν κατέστη δυνατό να συμπεριλάβει στα επενδυτικά σχέδια που προτίθεται να χρηματοδοτήσει, ανέλαβε σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων και την Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα την πρωτοβουλία αναζήτησης και προσέλκυσης επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τα συγκεκριμένα σχέδια.

Για τον σκοπό αυτόν συστάθηκε τετραμελής ομάδα εργασίας από την Αγροτουριστική Α.Ε., το ΕΛΚΕ και την ΕΤΑ Α.Ε., η οποία ύστερα από νέα εξέταση των φακέλων, επέλεξε σε πρώτη φάση περίπου 30 προτάσεις και διερεύνησε την πρόθεση των αιτούντων φορέων να ενταχθούν στην πρωτοβουλία αναζήτησης επενδυτών. Γι’ αυτές τις προτάσεις, η Ομάδα Εργασίας έχει ήδη ξεκινήσει τη συγκέντρωση όλων των επιπρόσθετων στοιχείων που είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση των φακέλων παρουσίασης των προτεινόμενων επενδυτικών σχεδίων. Ηδη, και κατόπιν συνεννόησης με τους προτείνοντες τα επενδυτικά σχέδια, έχουν εκπονηθεί οι φάκελοι για επτά επενδυτικά σχέδια τα οποία βρίσκονται στη διάθεση ενδιαφερόμενων επενδυτών. Πρόκειται για δημιουργία δικτύου παραδοσιακών ξενώνων σε παραδοσιακό οικισμό της νήσου Θάσου, αποπεράτωση υδροθεραπευτηρίου και δημιουργία ξενώνων στα Αβδηρα Ξάνθης και δημιουργία αγροτουριστικών συγκροτημάτων στη Γιάλτρα Ευβοίας, στα Διβαράτα Κεφαλονιάς, στους Μηλιωτάδες Ιωαννίνων, στον κόλπο Αργοστολίου Κεφαλονιάς και στη Φλώρινα.

Παράλληλα συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων για την εκπόνηση φακέλων και για τις υπόλοιπες επιλεγμένες επενδύσεις, ενώ ενδέχεται να συμπεριληφθούν και άλλα επενδυτικά σχέδια εφόσον ανταποκριθούν οι αιτούντες.

Η Αγροτουριστική Α.Ε. σε συνεργασία με την ΕΤΑ και το ΕΛΚΕ έχει αναλάβει τον συντονισμό των ενεργειών προσέλκυσης και ενημέρωσης επενδυτών, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του 2004 και συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

– Παρουσίαση, με προσωπικές συναντήσεις, των προτάσεων σε επιλεγμένους Ελληνες επιχειρηματίες.

– Κοινή παρουσία σε 4 επιλεγμένες τουριστικές και Real Estate εκθέσεις.

– Οργάνωση κοινών παρουσιάσεων στο πλαίσιο της προβολής του Athens 2004 Business Club.

– Οργάνωση κοινών Road shows στις ευρωπαϊκές χώρες Α΄ προτεραιότητας του ΕΛΚΕ (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Δανία).

– Εκδήλωση-παρουσίαση του προγράμματος στους εμπορικούς ακολούθους των ξένων πρεσβειών στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή